CRKVENIM zvonima i Svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Svetih apostola u Pećkoj patrijaršiji u utorak je nastavljena proslava jubileja Srpske pravoslavne crkve - osam vekova njene samostalnosti. Drevna svetinja na obali Bistrice dočekala je verni narod iz raznih delova Kosova i Metohije.

Organizovano ili u sopstvenoj režiji došli su Srbi koji uprkos brojnim iskušenjima istrajavaju u južnoj pokrajini. Automobilima i autobusima stigli su iz Velike Hoče, Goraždevca, Orahovca, Brestovika, Sige, Ljeviša, Kosovske Mitrovice, Istoka, Štrpca... Liturgiju je služio mitropolit crnogorsko-primorski i egzarh pećkog trona Amfilohije, uz sasluženje velikog broja episkopa i sveštenika.

- Sveti Sava i Sveti Simeon utemeljili su našu istoriju, opredelivši se jedan kao vladar, drugi kao episkop, za večno i neprolazno carstvo Božije. Oni su pokazali kojim putem treba da hode i oni koji vladaju i oni koji slušaju - besedio je mitropolit. - Naša crkva raširila se po čitavom svetu, ali veoma je važno da se sveta reč pripoveda na kosovskometohijskom svetom prostoru.

U Pećku patrijaršiju u utorak su stigli episkopi iz Srbije, BiH, Crne Gore, ali i iz drugih delova Evrope, Australije, Amerike, Kanade...

- Sva istorija ovog prostora u znaku je Hristovog raspeća i njegovog vaskrsenja - kazao je mitropolit. - Sve što se događalo i događa ovde u znaku je raspeća i vaskrsenja. Kao što su Hrista gonili, progonili i razapeli, tako i one koji su njegovi gone, progone i razapinju na Kosmetu.

Mitropolit crnogorsko-primorski poručio je svima koji misle da je kosovski zavet samo mitologija da su im "pomućene i svest i savest":

- Kosovski zavet je izdanak Novog zaveta, svedočanstvo o biću naroda koji hodi Hristovim putem. Naša snaga nije u tome koliko nas ima na ovim prostoroma, već da smo živi svedoci istine. Zato je kosovski zavet posebno živ ovde, na Kosovu i Metohiji.

Crkva drevne Patrijaršije bila je premala da primi sve vernike, pa su neki ljudi slušali liturgiju u priprati ili manastirskoj porti. Okupilo se i mnogo dece iz Metohije.

Srbi iz pokrajine oko drevnog hrama

- Došle su naše vladike, znači da nas ne zaboravljaju i žele da se ova svetinja sačuva - uzbuđen, suznih očiju, govori Miroslav Lazović iz Peći, gde danas živi svega devetoro Srba.

Svetozar Krstić iz Goraždevca samo je jedan od meštana koji je došao na službu. Celo selo se sleglo u manastir. On svoju kuću i imanje nije napuštao ni 1999. godine kada se ratovalo niti 2004. kada je Metohija gorela.

- Kada nam je bilo najteže pomogli su nam mitropolit Amfilohije i monasi iz Visokih Dečana - kaže Dušan Manojlović iz Goraždevca. - Crkva je oduvek bila uz nas, kada je bilo dobro, ali i kada je bilo najteže.

BLAGOSLOV

IZ Kosovske Mitrovice u Pećku patrijaršiju stigli su u utorak Desanka Milosavljević, Slavica Jerkić, Nebojša Čebašek i Dragan Nestrojević.

- Dolazimo kad god nam Bog otvori put, na veće praznike, slave, zasedanje Sabora - govori nam gospođa Slavica. - Veliki je blagoslov doći ovde, na mesto gde je stolovalo najviše srpskih patrijarha. Danas se slavi osam vekova postojanja naše crkve, to je veliki jubilej.

TAČKE DUHOVNOSTI

ŽIČA i Pećka patrijaršija centralne su tačke srpske duhovnosti.

- Patrijaršija u Metohiji metoh je Žiče - priča profesor istorije Dobrivoje Đorđević. - Legenda kaže da je odluku da se manastir podigne na ovom mestu doneo Sveti Sava, za čijeg je života na mestu gde Bistrica napušta Rugovsku klisuru osnovan metoh tadašnjeg sedišta Srpske arhiepiskopije. Ovu zamisao ostvario je njegov naslednik na arhiepiskopskom tronu Arsenije Prvi, koji je izgradio Crkvu Svetih apostola i učinio je prestonicom srpskih crkvenih poglavara.

Deca iz Goraždevca i Štrpca sa vladikama u porti svetinje

NADA I SNAGA ZA OSTANAK

SEDAM godina policajac Vinko Arsenijević čuva Pećku patrijaršiju. On i Nikola Ašanin sa kosovskim policajcima brinu o bezbednosti svetinje. Vinko u utorak nije bio na poslu, došao je kao gost, uniformu je zamenio svečanim odelom.

- Došao sam na liturgiju, svakog dana koristim šansu da budem prisutan, pomolim se za svoju porodicu, za sadašnje, ali i buduće povratnike - kazao nam je. - Ova svetinja uliva nadu i snagu našem narodu da ostane da živi tamo gde su mu i preci živeli.