Na batajničkom Aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović", na kojem se prethodnih dana u susret prikazu sposobnosti Vojske Srbije, učesnici intenzivno pripremaju i svakodnevno uvežbavaju, danas je održana generalna proba za sutrašnju "Slobodu 2019".

Da je sve spremno za sutrašnji prikaz, uvero se i ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića i komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-majora Duška Žarkovića, posmatrao uvežbavanje učesnika prikaza.

PROČITAJTE JOŠ -
Povodom oslobođenja Beograda: Nebo nad Moskvom biće ukrašeno sa 2.000 vatrometa

Na stajanci vojnog aerodroma smenjivali su se pešadijski i motorizovani ešelon, a zaglušujuća buka vazduhoplovnog ešelona prolamala se nad batajničkim nebom, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Sve se odvijalo pod budnim okom komande prikaza koja je vodila računa da sve bude u naboljem redu za subotnji prikaz i da ništa ne promakne tokom priprema na nebu i na zemlji.

Pešadijski ešelon, koji će gledaoci imati priliku da vide na prikazu, činiće 13 podešelona, među kojima će biti i podešeloni kadeta Vojne akademije, vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka i vojnih veterana.


Osam podešelona biće u sastavu motorizovanog ešelona, u okviru kojih će se predstaviti i modernizovana oklopno-izviđačka vozila BRDM-2MS iz donacije Rusije, kao i borbena vozila "Lazar 3", samohodne top-haubice "Nora" i vojno-policijska borbena vozila.

Više od 2.400 pripadnika Vojske Srbije, 100 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 25 vazduhoplova vredno se priprema za učešće na prikazu sposobnosti „Sloboda 2019“, koji će na batajničkom aerodromu biti održan sutra, povodom obeležavanja 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Građani će u letačkom delu programa moći da vide i avione „Mig-29“, „Orao“ i „Super galeb“, helikoptere „Mi-8“ i „Mi-17“, „H-145 M“, „Gama“ i „Gazela“.

Biće predstavljena i sredstva iz razvoja Odbrambene industrije Srbije „Miloš“, „Oganj modularni“, „Oganj digitalni“, artiljerijski sistemi „Šumadija“, „PASARS“, bespilotne letelice i druga sredstva.

Defileu pešadijskog, motorizovanog i vazduhoplovnog ešelona, prethodiće prikaz sposobnosti dela specijalnih i jedinica Kopnene vojske naoružanih i opremljenih najsavremenijim naoružanjem i opremom po konceptu “1500+” i doniranim sredstvima iz Ruske Federacije, koje će biti podržane jedinicama Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.