ПРИОРИТЕТИ Владе Србије су образовање и дигитализација, како бисмо на тај начин постигли конкурентност и остварили динамичан и одржив развој, па се и улагање Нафтне индустрије Србије у Научно-технолошки центар уклапа у ове приоритете - поручила је данас у Новом Саду Ана Брнабић, председник Владе Србије, приликом посете овом центру НИС-а.

Брнабићева је навела како је за остварење ових циљева неопходна сарадња науке и привреде, и истакла да је, управо у НИС-у видела да се ова сарадња одлично одвија.

- НИС не само што сарађује са науком, већ омогућава да најталентованији млади људи остану у Србији - задовољна је Брнабићева. - Ово, такође, гарантује и напредак самог НИС-а, а и целе економије Србије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Брнабић: Приоритети Владе су економија,стабилност, ЕУ и бољи живот

НИС је, како је рекла Брнабићева, од 2009. године, само у науку и технолошки развој уложио више од 600 милиона динара.

- Уз то, у школској 2017/2018. години стипендирали су 41 младог стручњака, а у дуално образовање и сарадњу са средњим стручним школама ушли су и пре него што је закон то прецизирао - навела је Брнабићева. - Кроз програм "Нове шансе" запослили су више од 800 младих стручњака, и тиме помогли Влади Србије да задржи младе људе у Србији, а то би требало да послужи као пример и за остале компаније у нашој земљи. Влада ће, наравно, наставити да сарађује са НИС-ом и у будућности.

Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а, навео је како ова компанија у свим сегментима пословања примењује модерне технологије и иновације.

- Улажемо значајна средстава у развој Научно-технолошког центра са циљем да то постане регионална база, која ће пратити потребе НИС-а, "Гаспромњефта" и његових кћерки-компанија - објасио је Тјурдењев. - Само у развој ИТ сектора, у последњих шест година уложили смо осам милиона евра, опремили, између осталог, савремену лабораторију за област истраживања и производње нафте и гаса...


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НИС друштвено најодговорнији


БИЋЕ ДОВОЉНО ГАСА

ПРАТИМО ситуацију са Украјином и транспортом гаса, и на вези смо са "Гаспромом", тако да ће гаса за Србију бити довољно, и проблема неће бити - истакла је Брнабићева. - Уз гасно складиште у Банатском Двору према потреби ћемо изнајмити и складиште у Мађарској, а најважније је да што пре урадимо гасовод који би нас повезао са Бугарском. У интересу нам је да Бугарска постане што веће гасно чвориште, али то је питање великих политичких одлука.


ЦЕНЕ НАФТЕ

ПРЕМИЈЕРКА Брнабић је, навела како Влада прати цену нафте, која је у порасту, и да ће, уколико оцене да је то неопходно, интервенисати на тржишту.