BEOGRAD - Srbija spada među prvih deset primalaca pomoći od Rusije, istakao je danas trgovinski predstavnik Rusije u Srbiji Andrej Hripunov.

Rusija je u Srbiju u poslednjih 12 godina uložila više od četiri milijarde evra, rekao je Hripunov na seminaru o privrednoj saradnji dve zemlje.

Prema njegovim rečima, uspešnoj rusko-srpskoj saradnji i privrednom razvoju dopinosi ugovor o robnoj razmeni i slobodnoj trgovini, koji omogućava Srbiji da dobije dodatne investicije od Rusije.

Hripunov je dodao da ugovor daje mogućnost srpskim preduzećima da posluju na ruskom tržištu.

Direktor direkcije kompanije NIS Evgenij Meteljov rekao je na skupu da je NIS u saradnji sa Gaspromnjeftom jedan od najvećih investitora u Srbiji.

Meteljov je istakao da su kompanije NIS i Gaspromnjeft investirale preko 750 miliona evra u projekate iz oblasti sporta i obrazovanja i u razvoj opština u Srbiji.

On je dodao da je do sada investirano u 800 projekata u 11 gradova Srbije.

Kompanija Gaspromnjeft, kako je rekao Meteljov, takođe je uložila oko četiri miliona evra u kupolu Hrama Svetog Save.

Zamenik direktora Ruske državne železnice internešenel (RŽD International) Mansurbek Sultanov podsetio je da su Rusija i Srbija 2013. u Moskvi potpisale sporazum o kreditu od 800 miliona dolara za modernizaciju srpske železnice.

On je rekao da je RŽD Internešenel do sada pomogao srpskim železnicama prilikom obnove pruge kod Pančeva, deonice pruge Beograd-Bar i železničkog koridora 10, a da su u toku pregovori sa kompanijom MOST o pruzi Beograd-Budimpešta.