AUSTRIJSKA kompanija "Cumtobel", svetski lider na polju proizvodnje inovativnih rasvetnih sistema, investiraće 30 miliona evra u izgradnju fabrike u Nišu u naredne dve godine. Odluku čelnika kompanije potvrdio je 27. januara Nadzorni odbor austrijske grupacije, a ovu vest su prenele vodeće svetske agencije.

Tim povodom se i predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić obratio pismom Nišlijama:

- Kao predsednik Vlade Srbije, posebno sam srećan, naročito zbog onoga što sam obećao prilikom sedmodnevnog boravka u Nišu, a to je da jedan od najboljih proizvođača inovativnih rasvetnih sistema, austrijska kompanija "Cumtobel", definitivno dolazi u Srbiju - kaže se u pismu objavljenom na sajtu Vlade Srbije. - Na dolasku ove kompanije radili smo dugo i predano i danas moram da budem radostan jer se ova kompanija, koju svi zovu još i "Mercedes u svetu najnovijih tehnologija rasvete", odlučila da svoju novu veliku fabriku izgradi u Nišu, i u ovaj izuzetno važan srpski centar investira 30 miliona evra.

Premijer Vučić je istakao i da su pregovori bili dugi, iscrpljujući...

- Voleo bih da razumete koliko je teško dovesti jednog ovakvog igrača, ne samo da investira i otvori proizvodnju, već da bude motor razvoja, prenosilac najsavremenijih tehnologija, pokretač inovacija, ozbiljan partner univerzitetima. Kada sam prvi put imao prilike da upoznam direktora ove kompanije Ulriha Šumahera, pre godinu dana i četiri meseca, ovakav ishod nismo ni sanjali. Vreme je pokazalo da smo korak po korak gradili poverenje jedne od vodećih inovativnih kompanija i ubedili ih da Srbija jeste pravo mesto za njih.

Kompanija je polako "ispipavala" tržište i poslovnu atmosferu u Srbiji.

ZAMAJAC RASTA - Tržište za naše produkte je sve zahtevnije. Troškovi proizvodnje su sve veći, a cene proizvoda sve niže. Fabrika u Srbiji će nam pomoći da što fleksibilnije odgovorimo na ove izazove - kaže Alfred Felder, direktor operacija "Cumtobel grupe". - Ovaj korak u Istočnoj Evropi je zamajac daljeg rasta "Cumbotel grupe" i garantuje da ćemo dugi niz godina moći da odgovaramo potrebama evropskog tržišta.

- Počelo je otvaranjem "Cumtobel" dizajn i projektnog centra, koji je iz Poljske prebačen kod nas, i zapošljavanjem mladih inženjera i dizajnera koji su ovde u Beogradu radili na projektima kompanije "Cumtobel" širom Evrope - kaže Vučić.

Planirano je da se ceo posao završi u dve faze, u naredne dve do dve i po godine, a da prvi proizvodi iz Niša krenu na svetska tržišta krajem 2018. i početkom 2019. godine.

- Odluka austrijske kompanije "Cumtobel", vodeće u oblasti inovativnih rešenja za rasvetu i proizvodnju pratećih komponenti, da otvori fabriku površine 40.000 metara kvadratnih koja će zaposliti znatan broj Nišlija s velikim udelom visokoobrazovanih kadrova, od istorijskog je značaja za grad - izjavio je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

- Dolazak ove kompanije, koja će otpočeti sa proizvodnjom 2018. godine, kao i dolazak još dva velika investitora, kompanije IMI sa Filipina i nemačke fabrike "Leoni", vratiće Nišu mesto koje mu pripada, a to je centar i generator budućeg razvoja jugoistoka Srbije - rekao je Bulatović.

On je dodao da je za realizaciju ovog projekta potrebno da grad donira 10 hektara zemljišta u nekoj od industrijskih zona u Nišu, a gde će to biti konkretno ostvareno, znaće se u narednim danima.

Kako je rečeno na konferenciji, ono što je presudilo da "Cumtobel" ostvari svoju proizvodnju baš u Nišu jeste industrijska tradicija ovoga grada i prednost visokoškolovanog kadra sa niškog univerziteta.

Dekan Elektronskog fakulteta Dragan Janković rekao je da diplomira svake godine oko 200 studenata i da je ovo idealna prilika za njih da dođu do zaposlenja.

- Predstavnici fakulteta su učestvovali u pregovorima i predstavnici austrijske kompanije su više puta posetili Elektronski fakultet, njegove laboratorije i upoznali se s projektima. Jedna od presudnih stvari za dolazak ove kompanije je upravo i stručni kadar koji se školuje u Nišu - rekao je Janković.POTVRDA DA SRBIJA IMA KVALITETAN KADAR

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež pozdravio je odluku austrijske kompanije "Cumtobel" da u Nišu otvori fabriku ocenivši da i to pokazuje prednosti Srbije kao investicione i poslovne destinacije. I rekao je da je to najbolja moguća vest za Srbiju ali i za ceo region, a investicija je značajna i zbog savremene inovativne tehnologije i modernog načina poslovanja i upravljanja koji će preneti srpskoj privredi.

- Ujedno to govori o prednostima Srbije kao investicione i poslovne destinacije i sposobnosti da privuče i investicije iz sektora naprednih tehnologija - ocenio je Čadež.


PROIZVODNjA NA ČETIRI KONTINENTA

Kompanija "Cumtobel" nastala je 1950. godine kao porodična firma, u austrijskom Dornbiru nedaleko od Salcburga. Trenutno zapošljava oko 8.000 radnika.

Pored fabrika u Austriji i Nemačkoj, Velikoj Britaniji, na Novom Zelandu, u Australiji, SAD i Kini, "Cumbotel grupa" poseduje pogone u još 14 zemalja na četiri kontinenta a svoje proizvode - sisteme za spoljnu i unutrašnju rasvetu zasnovane na LED i OLED tehnologijama - plasira u više od 100 zemalja.