NEMAČKA kompanija "Tenis" koja će, najverovatnije, dobiti na korišćenje državno zemljište, na 30 godina, po hektaru plodne oranice, plaćaće oko 207 evra godišnje. Njima je zasad odobreno 2.420 hektara u okolini Zrenjanina i gotovo isto toliko u Kikindi. U ovim mestima biće podignuti i prvi objekti za uzgoj, tov, klanje i preradu svinja i svinjskog mesa.

Kako je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao za "Novosti", postupak izdavanja zemlje išao je izuzetno sporo, jer je svaka parcela proveravana u katastru, da nije u postupku restitucije ili da ima neku hipoteku koja ne može da se skine.

- U Kikindi je iznajmljena zemlja pete i šeste klase, dok su u Zrenjaninu to parcele druge i treće klase - kazao je ministar Nedimović. - Nemačka kompanija "Tenis" čeka dozvole za još tri lokacije, Plandište, Vršac i Sečanj. Njima je zemlja iznajmljena po ceni koja je veća od prosečne, oko 207 evra po hektaru godišnje, dok naši stočari dobijaju po 190 evra. Uz to, "Tenis" će morati da priloži obavezno i bankarske garancije. Oni su tražili 15.000 hektara, na pet lokacija po tri hiljade hektara, ali su dobili 20 odsto manje.

Odluka da se dobije zemljište na korišećenje prošla je pozitivno kod lokalnih komisija, ali ostaje da to prođe i Skupštinu grada. Inače, Kikinda je, kako nam je rekao ministar Nedimović, prva lokacija koja je bila odobrena nemačkom "Tenisu", tačnije, još pre nekih mesec dana.

Kako je ranije pričao sam Klemen Tenis, vlasnik istoimene kompanije, u planu je da se u prvih nekoliko godina uloži oko 300 miliona evra, a sve prihode koje budu ovde ostvarili, uložiće u Srbiju. Navodno, oni bi u početku gajili oko 800.000 svinja, a izvesno je i da će ponuditi srpskim stočarima mogućnost saradnje i otkup njihove stoke.

VAKCINACIJA

IZVOZ svinjskog mesa iz Srbije u zemlje EU koči vakcinacija protiv svinjske kuge. Sve dok se sa ovom merom ne prestane meso i živa stoka ne mogu ni da prođu ili da budu transprotovani kroz zemlje EU. To je jedan od razloga što sve manje svinjetine ide na tržište Rusije, jer je transport preskup, zbog zaobilaženja zemalja EU.