DUGOVANjA fabrike šinskih vozila "Goša" u stečaju u Smederevskoj Palanci, premašuju tri milijarde dinara, što je višestruko iznad vrednosti imovine, te nije realno očekivati da svi poverioci, od kojih je najveći država, mogu biti namireni, kaže, za "Novosti", stečajni upravnik "Goše" Aca Mitić.

PROČITAJTE JOŠ - I "Goša" u stečaju

- FŽV „Goša“ je prezadužena fabrika koja generiše gubitke od 2011. godine, zbog čega je bivši vlasnik ŽOŠ „Trnava“ i odlučila da se povuče uz prenos kapitala na "of šor" kompaniju "Lisnart holding limitid". Zvanično, ukupna dugovanja su više od tri milijarde dinara, dok je knjigovodstvena vrednost fabrike 1,6 milijardi, mada smatram da je ta cifra veća od realne - kaže stečajni upravnk "Goše" Aca Mitić.

PROČITAJTE JOŠ - Bez posla 320 radnika "Goše"

Mitić navodi da je najveći poverilac Poreska uprava sa 560 miliona dinara. Fondu za razvoj Republike Srbije duguje se 150 miliona, radnicima za plate 243 miliona dinara, dobavljačima u zemlji 284 miliona, a dobavljačima u inostranstvu 53 miliona.

Podsetimo, vlasnik "Goše" bila je ŽOS „Trnava“ koja je u aprilu 2017. fabriku prodala kiparskoj firmi "Lisnart", a potraživanje prenela na ćerku firmu žos "Zvolen". Zahtev za pokretanje stečaja podnela je zemunska firma AA "Konsalting kapital", koja je potraživanje od 400.000 evra kupila od ŽOS „Zvolena“.

Na prvom poverilačkom ročištu, održanom sredinom prošlog meseca, usvojen je izveštaj o ekonomsko-finansijskom stanju stečajnog dužnika i imenovan Odbor poverilaca od pet članova.

Sada stečajnu proceduru, pokrenutu prošlog novembra, usporava žalba zastupnika kiparske firme "Lisnart". Ovo je, inače, drugi put da se ulaže žalba na otvaranje stečajnog postupka, i ovih dana čeka se odluka Privrednog apelacionog suda.

- Ako sud ponovo potvrdi stečaj, sledeći korak je rešenje o bankrotstvu i unovčavanje imovine kako bi se namirili poverioci - navodi stečajni upravnik.

Ostaje neizvesno hoće li nakon prodaje fabrike ostati novca da se namire radnici. Posle pokretanja stečaja, na evidenciji NSZ su 324 radnika "Goše", koji su, podsećamo, zbog 25 neisplaćenih zarada, štrajkovali od marta do jula prošle godine.

"GOŠU" POD ZAKUP UZELA "GOŠA RSC"

KAKO nam je kazao stečajni upravnik, deo fabrike u zakup je uzela firma "Goša RSC" koja je formalno postojala i ranije, i koja je angažovala stotinak radnika kako bi dovršila započete poslove.