PRODAVNICE mobilnih telefona i tehnike "Hendi" u petak su osvanule - zatvorene. Oko 200 prodajnih objekata ovog lanca, bez ikakve najave, potpuno je ispražnjeno. Nikakvo obaveštenje, objašnjenje ili upozorenje nisu dobili ni zaposleni. Na sajtu ove firme, tačno u podne, u petak je objavljeno samo šturo obaveštenje da "Hendi-tel", posle deset godina poslovanja u Srbiji - prestaje da radi, koje prati spisak ovlašćenih servisa.

Za najmanje 600 radnika ove firme to znači gubitak posla. Poslodavac im je, kako saznaju "Novosti", ostao dužan za neplaćeni staž od sredine 2015. godine. Da se nešto sprema, zaposleni su posumnjali tek pre nekoliko dana. Početkom nedelje radnje širom Srbije su dobile obaveštenje od nadređenih da relociraju telefone.

- To nije ništa neobično. Svakog ponedeljka mi šaljemo robu - čuli smo od jedne radnice. - Posle toga su tražili povraćaj robe u magacin. Radnja je ispražnjena. U četvrtak nismo imali ništa u prodavnici. Isključeni su internet, telefon, naša oprema je poslata u Beograd. Pošto sarađujemo sa VIP-om, rekli su nam da zadržimo njihove telefone. Narednog dana su tražili povraćaj i VIP-ovih telefona. Sva dokumenta, IT oprema, računari, sve je poslato u Beograd. Mi smo došli u praznu radnju da bismo poslali kupcima robu preko kurirskih službi. Nadređeni nas i dalje nisu zvanično obavestili o tome šta se dešava. Ja praktično i ne znam da li sam ostala bez posla.

Radnici su, kada su primetili pražnjenje rafova, u filijalama PIO fonda proverili svoj status, i redom otkrili da im se doprinosi ne plaćaju od 21. jula 2015. godine. Od pravne službe "Hendija" stiglo je pojašnjenje da "nisu obrađeni".

- Načuli smo da se možda sprema stečaj, pa smo proverili da li nam je uplaćen staž. I nije - kaže jedna od radnica, za "Novosti". - U mejlu pravne službe su nam poručili da se ne uznemiravamo. Tvrde da je staž za 2015. i 2016. godinu uplaćen ali da nije ušao u proceduru. To je navodno odgovornost PIO fonda. Za 2017. smo "na čekanju", a šalterski radnici to ne znaju da protumače. Ma kakvi, lepo su nam rekli da nismo na spisku. Nisu uplatili.

PROČITAJTE JOŠ - Poreznici stavili katanac na 40 pumpi


"Novosti" su u petak proveravale da li je firma bila u postupku poreske kontrole, ali "Hendi-tel" nije u Registru privremenih ograničenja. U njemu bi se našli da su bili pod lupom poreznika ili da je njihovim vlasniku ili direktoru ograničeno poslovanje izricanjem krivične, prekršajne ili upravne sankcije.

Inače, direktor "Hendi-tela" od 2007, od kada je firma registrovana u Srbiji, jeste bugarski državljanin Mihail Borislavov Nencev. Firma je, međutim, pre dva meseca promenila vlasnika.

Osnivač srpske firme je bio "Hendi-tel" iz Sofije. Od 21. marta ove godine, vlasnik preduzeća je "Nju investment point". I iza novog vlasnika stoji bugarski državljanin Aleksandar Hristoslavov Popov. Firmu je registrovao svega nekoliko dana pre preuzimanja "Hendi-tela" - 7. marta ove godine.


VIP: ANALIZIRAMO SARADNjU

"HENDI-TEL" je sarađivao sa "VIP mobajlom" dugi niz godina, ali je potpuno odvojena kompanija.

- U ovom trenutku možemo da kažemo da radimo analizu svih finansijskih parametara ove saradnje - rečeno je, za "Novosti", u "Vip mobajlu". - Naši korisnici će nastaviti da koriste naše usluge i dobijaju punu podršku u VIP centrima, partnerskim prodajnim mestima, on-lajn kanalima prodaje i putem korisničkog servisa.


U BLOKADI

"HENDI-TEL" je u blokadu ušao poslednjeg dana maja. Računi su u "crvenom", u iznosu od 79,7 miliona dinara. Tokom dana zaposlenima je stigla poruka od direktora firme.

- "Hendi-tel" se nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji koju smo pokušali da popravimo, ali u tome nismo uspeli - stoji u poruci Mihaila Borislavova Nenceva. - Tražili smo podršku osnivača i banaka, ali nismo naišli na razumevanje i pomoć. Želim vam svu sreću i uspeh u budućem radu i istovremeno izražavam veliko žaljenje, jer uz sav trud i zalaganje nisam uspeo da očuvam poslovanje i kompaniju.