EVROPSKI zavod za patente (EPO) proglasio je najbolje inovatore za 2018. godinu iz celog sveta. Njima su u Sen Žermenu an Leu kod Pariza, uručene godišnje nagrade EPO za pronalaske koji su pomogli da se unaprede medicina i tehnologija, podstakne ekonomija i otvori hiljade novih radnih mesta.

Posebnu pažnju EPO posvećuje važnosti i rezultatima industrija koje se zasnivaju na pravima intelektualne svojine (IPR) u ekonomskom učinku Evropske unije. Po rečima Rajnera Ostervaldera, portparola EPO, analize iz 2013. i 2016. godine pokazale su da je proizvodnja u IPR sektoru "otporna" čak i u periodu ekonomske krize. Štaviše, ove industrije podstakle su i bruto domaći proizvod (GDP) i zapošljavanje u zemljama članicama EU.

- Po poslednjoj analizi koju smo uradili pre dve godine, od 2011. do 2013, IPR industrija generisala je 5.700 milijardi evra što je 42 odsto ukupne ekonomske aktivnosti EU - rekao je Ostervalder za "Novosti". - Samo u trejd-mark proizvodnji stvoreno je više od trećine bruto domaćeg proizvoda EU što je oko 4.800 milijardi evra. Proizvodi iz industrija baziranih na pravima intelektualne svojine, zapravo su okosnica trgovine u EU. Čak 86 odsto takvih proizvoda se uvozi, a 93 odsto izvozi iz EU.

Pročitajte još - Patent srpske kompanije ubija otrove u hrani

Otvaranje novih radnih mesta i zapošljavanje u IPR industriji, takođe su, po rečima našeg sagovornika, važna "kockica" u ekonomskom mozaiku EU.

- U ovom sektoru radi gotovo trećina svih zaposlenih u EU - objašnjava Ostervajlder. - Čak 60 miliona radnika u EU direktno je zaposleno u IPR industriji, a indirektno još 22 miliona.

VEĆE PLATE ZAPOSLENIH

IPR industrije isplaćuju i za 46 odsto veće zarade nego druge privredne grane - naglašava Rajner Ostervalder. - Čak su i vrednosti premije po radniku više u IPR industriji nego u ostaloj proizvodnji. Najviše plate su posebno visoke u IPR industrijama direkto zasnovanim na priznatim patentima. Više su za 69 odsto, odnosno za 895 evra nedeljno, od zarada u drugim privrednim granama.