BEČ - Izvoz IT industrije Srbije je u ovoj godini dostigao cifru od milijardu evra, rekao je ministar finansija Siniša Mali koji učestvuje na sastanaku ministara ekonomije zemalja učesnica Berlinskog procesa u Beču, i poručio da je digitalizacija jedan od prioriteta rada Vlade Srbije.

Ministar je govorio na panelu "Zajednički pristup ka digitalizovanom zapadnom Balkanu" gde je rekao da 10 odsto BDP-a naše zemlje čini upravo IT industrija, koja beleži visoke stope rasta iz godine u godinu.

Srpski ministar finansija naveo je i da je udeo IT industrije u BDP-u naše zemlje 10 odsto.

Kako veliki broj mladih ljudi svoju budućnost vidi u toj oblasti, kaže Mali, Srbija je programiranje uvela ne samo u srednjim već i u osnovnim školama. "Naša obaveza je da te mlade ljude zapošljavamo, da im damo mogućnost da svoje snove ostvare u našoj zemlji. Ove godine 1.750 škola dobilo je kompjutere i priključenje na internet", rekao je on.

PROČITAJTE JOŠ - Brnabić: U naredne tri godine 65 miliona evra u IT sektor

Prema njegovim rečima, Srbija je postala lider u implementaciji takozvanih e-udžbenika i najavio da će naše škole od septembra imati 2.000 učionica koje će biti potpuno digitalizovane. "Tako će naša deca svoje učenje i obrazovanje sticati u okruženju koje je najvažnije za njihove karijere", podvukao je Mali.

Govoreći o digitalizaciji, Mali je naveo i da je Vlada Srbije posebno ponosna na projekat e-uprave, kroz koji je samo prošle godine više od šest miliona dokumenata izdato u elektronskoj formi. "Time smo našim građanima uštedeli milione sati čekanja u redovima, a uštedeli smo im i 2,2 miliona evra samo u taksama", naglasio je Mali.

Još jedan u nizu projekata Vlade u okviru procesa digitalizacije je i "e-beba", podseća ministar, i kaže da sada mladi roditelji mogu svoje dete prijaviti u porodilištu, bez čekanja u redovima, a svu potrebnu dokumentaciju dobijaju na kućnu adresu.

Mali ističe i da država mnogo ulaže u velike naučno-istraživačke centre, poput Naučno-tehnološkog parka u Beogradu, gde danas radi više desetina kompanija koje zapošljavaju stotine mladih. "Hoćemo da te naučno-istraživačke centra napravimo u celoj Srbiji, za šta smo izdvojili 65 miliona evra", navodi ministar.

Ističe da je digitalizacija važna ne samo za Srbiju, već i za ceo region i najavio da će Srbija sledeće godine biti domaćin "Digitalnog samita" zemalja regiona, gde će, kaže, potvrditi svoje liderstvo u regionu u toj oblasti.

MALI: KAMIONI NA GRANICAMA GUBE 26 MILIONA SATI GODIŠNjE


Čekajući na graničnim prelazima, preduzeća iz regiona godišnje izgube 26 miliona sati, zbog neusklađenih sertifikata među ekonomijama na Zapadnom Balkanu.

Na sastanku ministara ekonomije zemalja učesnica Berlinskog procesa u Beču, srpski ministar finansija Siniša Mali rekao je da je cilj Srbije da se takve "barijere" smanje i uklone, kako bi, kaže, ceo region "radio kao jedan".

"Ne vredi nam da gradimo brze auto-puteve, a ove godine završavamo i Koridor 10 i Koridor 11, ako kamioni sa našom robom čekaju satima na granici", poručuje Mali.

Kaže da ohrabruje podatak, koji će sutra i zvanično objaviti Evropska komisija, da je u regionu otvoreno 638.000 novih radnih mesta, od čega, ističe, u Srbiji 400.000.

"I zato je od ključnog značaja za nas da se region otvori na pravi način, jer mi kao dominatna ekonomija i ekonomija koja ima najveći potencijal, od toga može imati najveću korist", rekao je Mali.

Navodi da je robna razmena i trgovinska saradnja sa zemljama CEFTA za Srbiju od strateškog značaja, a Srbija je, kaže, samo prošle godine ostvarila vrednost razmene od 3,9 milijardi evra sa zemljama u regionu, od čega je 3,1 milijarda srpski izvoz.

"Tema današenjeg razgovora je bila kako da smanjimo sve one necarinske barijere koje sprečavaju razvoj trgovine u našem regionu, jer na takav način pospešujete razvoj infrastrukture, otvaranje novih radnih mesta, što je i politika Vlade Srbije", poručio je ministar Mali.