Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali rekao je za “Novosti” da je u prvih šest meseci ove godine ostvaren rast BDP-a od 4,5%, što je najviša stopa rasta za prvih šest meseci u poslednjih 10 godina.

Mali je istakao da je to impresivan rezultat, i još jedna potvrda da se naša privreda uspešno razvija, te da je Srbija postala finansijski stabilna zemlja, primamljiva za investitore.

On je dodao i da je, prema fleš proceni Republičkog zavoda za statistiku (RZS), rast BDP-a u drugom kvartalu iznosio 4,4% međugodišnje.

Kako je istakao, Ministarstvo finansija vrši analize i na mesečnom niovou, a prema procenama, rast u junu mesecu, u odnosu na jun prethodne godine, najveći je u poslednjoj deceniji.

Prema procenama Ministarstva finansija, u junu 2018. privreda je ubrzala rast na 5,2% međugodišnje, što je jedna od najviših mesečnih stopa rasta u poslednjih 10 godina. Time je u prvoj polovini godine ostvaren rast BDP od nešto preko 4,5%, što je takođe najbolji rezultat u poslednjoj deceniji. Rast je diversifikovan, odnosno primetan je u svim sektorima. Ovi odlični rezultati potvrda su odgovorno sprovedenih reformi u prethodnom periodu", rekao nam je ministar finansija.

Siniša Mali je istakao da Srbija beleži znatno veći privredni rast od prosečnog rasta u zemljama regiona i Evropske unije, a da pozitivan doprinos nastavljaju da daju svi proizvodni sektori, prvenstveno uslužna i građevinska aktivnost.

Govoreći o fleš proceni RZS da je rast BDP u drugom kvartalu iznosio 4,4% međugodišnje, Siniša Mali je za naš list naglasio da je prema analizi Ministarstva finansija najsnažniji međugodišnji rast ostvaren u sektoru građevine (23,1%) što je posledica ubrzanja realizacije infrastrukturnih projekata države, ali i jačanja privatne građevinske aktivnosti.

Posebno je pohvalno što je primetan rast u svim sektorima, od građevine do poljoprivrede. Upravo to govori u prilog tome da je Srbija postala zemlja sa stabilnim privrednim rastom i sa stabilnim javnim finansijama.

Zahvaljujući odgovornoj politici koju vodimo, i fiskalnoj disciplini koju smo postigli, stvoren je prostor za povećanje plata i penzija, koje nas očekuje u narednom periodu", istakao je ministar finansija.

On je precizirao da je rast trgovinskog prometa, turističkih usluga, kao i stabilno povećanje sektora informaciono-komunikacionih tehnologija, obezbedilo međugodišnji rast uslužnog sektora od 3,4%. 

Siniša Mali je posebno naglasio dobre rezultate u poljoprivredi, navodeći da imamo dobru poljoprivrednu sezonu, koja prema proceni Ministarstva finansija obezbeđuje međugodišnji rast te delatnosti od 11,7% u drugom kvartalu.

Ministar je naveo i da industrijska proizvodnja beleži povećanje fizičkog obima od 2,5% u odnosu na isti period prethodne godine, što je vođeno rastom prerađivačke industrije, posebno u delatnostima proizvodnje osnovnih metala, mašinske i oporavljene prehrambene industrije.