OBJEKAT od armiranog betona, površine 1.000 kvadrata, koji je na vrhu Kopaonika, nedaleko od mauzoleja čuvenom botaničaru Josifu Pančiću i neposredno uz vojne objekte, na ovoj planini bespravno podigla izvesna Snežana Mitković iz Smedereva biće konačno srušen 7. avgusta ove godine. Pored objekta će biti porušena i septička jama, površine 100 kvadrata koja je takođe sazidana bez potrebnih dozvola.

Pročitajte još: Brnabić: Izdat nalog za rušenje objekta na Pančićevom vrhu

Konačnu odluku o rušenju nelegalnog objekata na vrhu Kopaonika donela je 12. jula ove godine Republička građevinska inspekcija, investitorki Snežani Mitković rešenje je uručeno 16. jula kada joj je i dat rok od sedam dana da sama i o svom trošku ukloni objekat koji je bespravno sazidala. Pošto ona to nije učinila, 25. jula doneto je novo rešenje u kome se navodi da će bespravni objekat srušiti "druga lica" što znači da će država za to angažovati odgovarajuću firmu.. Prema nezvaničnim informacijama, rušenje je zakazano za 7. avgust, a javnim preduzećima je već naloženo da objektu obezbede prilaz, isključe vodu i struju... Zatražena je i asistencija policije.

Izgradnja "divljeg" objekta na Pančićevom vrhu počela je prošlog proleća. Investitor je imao dozvolu za gradnju montažnog kafea površine 250 kvadrata, kakvi već postoje na Kopaoniku, a podigao je trospratni betonski objekat površine 1.000 kvadrata u kome je prošle zime radio i restoran sa pratećim objektima.

Još nisam siguran da će objekat, zbog koga se Josif Pančić "u grobu prevrće" biti zaista uklonjen. Građen je drsko i bezobzirno tamo gde mu nikako mesto nije. Svi mi na Kopaoniku znamo da je Snežana Mitković u celoj ovoj priči samo "formalni igrač" i da iza svega stoje jači igrači koji su bar do sada imali duboku zaleđinu - kaže jedan od doajena turizma na Kopaoniku.

INSPEKTORI ZABRANjIVALI

NADLEŽNE inspekcije pokušavale su da spreče gradnju objekta još dok je bio u temeljima, međutim, investitor nije hajao za njihova rešenja. Tek kada su se "na noge" digli mediji, a i neki turistički radnici na Kopaoniku, pravna država počela je da deluje i u ovom slučaju. Da će objekat ipak biti srušen, početkom ove godine najavile su premijerka Ana Brnabić i ministarka građevina Zorana Mihajlović koje su istekle da je rušenje neizbežno, jer je objekat sagrađen na delu planine gde je svaka gradnja zabranjena i gde ni legalizacija nije moguća.