BILA je 11. klanica u bivšoj Jugoslaviji, a dve decenije je bila zatvorena. Sada "Srem-Šid" radi i ponovo je ponos svog grada, zahvaljujući novim vlasnicima, rekao je u četvrtak predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najavljujući još veća ulaganja u razvoj stočarstva.

Predsednik je u četvrtak sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem obišao fabriku za preradu mesa "Srem-Šid", na poziv novih vlasnika, koji su predstavnicima vlasti zahvalni što im je sporazumom o slobodnoj trgovini sa Turskom omogućeno da na to tržište izvezu veće količine junećeg mesa.


Pročitajte još:Nedimović:U Ankari o kvotama za izvoz goveđeg mesa u Tursku

"Srem-Šid" je iz stečaja privatizovan ove godine. Ovu industriju mesa kupio je konzorcijum firmi "Agropapuk" iz Kukujevaca i Industrije mesa "Đurđević" iz Pećinaca. Novi vlasnici su uložili dva miliona evra, zaposlili 120 radnika i pokrenuli proizvodnju i već u prvom mesecu rada izvezli goveđe meso u Tursku u vrednosti većoj od milion evra.


Pročitajte još:PKB još može da hrani Srbiju (FOTO)

Prisutne turske uvoznike predsednik Vučić je pozvao da što više kupuju i naručuju iz Srbije. Kako je naveo, jedan Istanbul od 20 miliona stanovnika dnevno pojede 5.000 tona unećeg mesa.

- Svaki zaposleni u klanici obezbeđuje posao za još sedam do 10 radnika u poljoprivrednoj proizvodnji - rekao je Vučić. - Vlada Srbije dogodine će obezbediti još veće subvencije za tov junadi kako bi se stočni fond povećao sa sadašnjih milion da dva miliona tovljenika.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će biti povećane subvencije za pogone i fabrike koje će se baviti prerađivačkom industrijom.

- Ono što je važno za sve koji su zainteresovani, daćemo veće subvencije za pogone, fabrike koje će da rade preradu i uskoro će ta odluka biti doneta. To je ono što nam nedostaje - rekao je Vučić. - Ugašen je veliki broj fabrika, poput "Srbijanke" i "Budimke", sve što nam je čuvalo istočnu, centralnu i zapadnu Srbiju. Polako, jedno po jedno da obnavljamo, ali i nove pogone moramo da imamo. Verujem da će prijateljstvo koje imamo i sa Kinom, Turskom i drugima i svi konkretni ugovori koje imamo, doneti mnogo dobrog u narednom periodu.
Turska kompanija "ETCII halal meso", koja je glavni uvoznik mesa u tu zemlju, planira ove godine iz Srbije da uveze do 6.000 tona goveđeg mesa, a sledeće godine 10.000 tona, izjavio je Tanjugu predstavnik kompanije Dželal Naz.
U pitanju je kompanija koja je iz fabrike "Srem Šid" već izvezla 1.000 tona goveđeg mesa, a Naz kaže da su veoma zadovoljni kvalitetom goveđeg mesa u Srbiji i da planiraju sledeće godine da uvezu iz Srbije 10.000 tona mesa.

DO RS PREKO ŠIDA

PREDSEDNIK Vučić najavio da je u četvrtak da se radi projekat da auto-put za Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu ide i preko Šida i najavio da će u sredu početi obnova auto-puta Beograd - Zagreb od Batrovaca do Kuzmina. On je rekao da se radi projekat za krak auto-puta koji bi išao od Šida preko Kuzmina do RS i BiH u dužini od 19 kilometara, dok će se rekonstrukcija auto-puta prema Hrvatskoj raditi od graničnog prelaza Batrovci do Kuzmina u dužini od 22 kilometra.