PROIZVOĐAČI suncokreta u Srbiji sutra će se naći za istim stolom sa ministrom trgovine Rasimom Ljajićem, od koga očekuju da pokuša da utiče na otkupnu cenu ove uljarice. Šanse za ovo, smatraju stručnjaci, vrlo su male, jer sve izvesnije da će ratari sledećeg ponedeljka, kako su najavili, blokirati uljare.

Naime, proizvođači suncokreta sa područja Braničevskog okruga najavili su da će 3. septembra, blokirati uljare, zajedno sa kolegama iz drugih krajeva Srbije, ukoliko se otkupna cena ne poveća sa 28 na 35 dinara. Protest upozorenja organizovan je u utorak u Požarevcu, tako što su traktorima na pola sata blokirali magistralni put kod mosta na Velikoj Moravi.

- Nama nisu problem otkupljivači, već prerađivači - kazao je Ivan Vučković, predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača "Stig grada Požarevca", koji su ujedno i organizovali protest. - Otkupljivači nama nude 28 dinara, jer ne mogu više, pošto od prerađivača dobijaju istu tu cenu uvećanu samo za PDV. Nama odgovara cena od 35 dinara, jer je 32-33 dinara malo. Time samo pokrivamo troškove proizvodnje. Jednostavno, otkupna cena suncokreta je neprihvatljivo niska.

Kako govori Vučković, otkupna cena prošle godine je bila 38 dinara, a sada je pala na 28. Uz to, troškovi proizvodnje su poskupeli za čak 30 odsto.


PROČITAJTE I: Suncokret već muči cena

- Ukoliko ne postignemo povoljan dogovor, onda ćemo u ponedeljak početi sa blokadama uljara u Srbiji - istakao je Vučković.

Proizvođači suncokreta uputili su i zahtev Komisiji za zaštitu konkurencije da preispita da li se otkupljivači ponašaju kartelski. Uz to, u udruženjima ističu da je najveći otkupljivač suncokreta u Srbiji, "Viktorija grupa", ponudila cenu od 28,5 dinara, pa se očekuje da istu tu cenu daju i druge kompanije koje kupuju ovu uljaricu.

Ono što dodatno smeta ratarima je to što su proizvođači ulja počeli da obaraju cenu ulja sa 120 dinara na 90, čime samo žele da opravdaju otkupnu cenu suncokreta. Čim se bude završio otkup, vratiće staru cenu.

TRŽIŠTE ODREĐUJE

U "Viktorija grupi", nezadovoljstvo proizvođača suncokreta u Srbiji komentarišu time da je cena ove uljarice, kao i dosada, formirana u skladu sa tržišnim kretanjima u zemlji i širem regionu.