Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas sa Delegacijom Međunarodnog monternog fonda (MMF) o penzijama i platama u javnom sektoru i reformama Poreske uprave.


Ministarstvo finansija je saopštilo da je šef delegacije MMF-a u Srbiji Džejms Ruf razgovarao sa Malim i o paketu stimulativnih mera koji se odnosi na planirano smanjenje poreskih opterećenja na zarade, čija se implementacija očekuje od 2019. godine.

Tema razgovora bio je i status kapitalnih investicija u infrastrukturi i njihovom planiranom povećanju za 2019. godinu.

Plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije danas su počeli zvanični razgovori predstavnika Srbije i misije Međunarodnog monetarnog fonda povodom prvog razmatranja rezultata novog programa makroekonomskih i strukturnih reformi, podržanog Instrumentom za koordinaciju politike (PCI-Policy Coordination Instrument).

Delegaciju Srbije predvodila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković, koja je i guverner Srbije u MMF-u, a u razgovorima su učestvovali i predstavnici ministarstava finansija i privrede.

Misija MMF-a, koju predvodi Džejms Rouf, boraviće u Beogradu od 24. septembra do 4. oktobra 2018.

Tokom posete misije MMF-a, razmotriće se i analizirati aktuelna ekonomska, monetarna i fiskalna kretanja u zemlji, kao i projekcije makroekonomskih indikatora za ovu i narednu godinu, navodi se u saopštenju NBS.

Takođe, razgovaraće se o ispunjenju ciljeva i sprovođenju dogovorenih mera ekonomske politike, radi očuvanja postignute unutrašnje i spoljne ravnoteže, jačanja institucija i nastavka reformi u finansijskom sektoru.

Posebna pažnja tokom razgovora biće posvećena ubrzanju započetih strukturnih reformi, koje treba da doprinesu rastu produktivnosti, zaposlenosti u privatnom sektoru i postizanju visokih i održivih stopa privrednog rasta.

Instrument za koordinaciju politike koji je odobren Republici Srbiji 18. jula 2018, savetodavnog je karaktera, ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava MMF-a i nema troškove za Srbiju. Odobren je za period od 30 meseci, a ukupno je planirano pet polugodišnjih razmatranja rezultata programa.

ĐORĐEVIĆ: SA MMF-OM O PORESKIM ZAKONIMA

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je danas da će sa predstavnicima Misije MMF-a tokom njihove posete Srbiji razgovarati o setu poreskih zakona i planiranju novih propisa koji su u nadležnosti tog ministarstva.

"U jednom trenutku i ja treba da se vidim s njima, danas će sa njima prvo razgovarari ministar finansija. Pričaćemo o setu zakona koji je sada u skupštini kad su u pitanju porezi, ali i onome što će biti u budućnosti, odnosno planiranju novog seta zakona koji su u nadležnosti Ministarstva za rad", rekao je Đorđević novinarima nakon otvaranja direktorske i ekspertske konferenciji Centra javnih službi za zapošljavanje zemalja jugoistočne Evrope.