PREDSEDNIK Fiskalnog saveta Pavle Petrović veruje da bi plate u javnom sektoru naredne godine mogle da porastu između šest i sedam odsto, jer će u međuvremenu toliko porasti i privreda. On se slaže sa ministrom finansija Sinišom Malim da su srpske finansije zauzdane i pod kontrolom, ali se ne slaže po pitanju privrednog rasta Srbije. Ovo su bile neke od tema drugog dana Sedmog samita "EU - jugoistočna Evropa, o održivom razvoju za Balkan - Srbija u vodećoj ulozi".

PROČITAJTE JOŠ - Siniša Mali sa MMF-om o platama i penzijama

- Moje neslaganje je u pogledu rasta. Srbija još znatno zaostaje u privrednom rastu sa uporedivim zemljama - rekao je Petrović. - Ove godine će rast biti veći od četiri odsto, i to zato što je ova godina bila dobra za poljoprivrednike i dobro je funkcionisao EPS. Prosek prethodne godine i ove godine čini stvarni rast, a to je prosek od tri i po odsto. U poređenju sa zemljama centralne i istočne Evrope, zaostajemo za jedan procentni poen.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je da je potrebno da zemlje regiona budu što više povezane kako bi bile atraktive za investicije u velike projekte.

- Pre nekoliko dana u Skupštini Srbije je usvojen Protokol 5 kojim se smanjuju necarinske barijere i ubrzava protok robe u regionu - istakao je Mali. - Interes svih država regiona je da se udružuju i zajednički izlaze na nova tžišta. Uspeh regiona leži u što boljoj saradnji i što manjim barijerama.