DRŽAVNI revizori su, češljajući lanjske završne račune i kontrolišući pravilnost poslovanja Kliničko-bolničkog centra “Dragiša Mišović - Dedinje” utvrdili nepravilnosti “teške” 46,4 miliona dinara.

PROČITAJTE JOŠ: Fiskalni savet: Penzije dogodine ne mogu da rastu

- Zbog nedovoljno efikasnih procedura, KBC “Dragiša Mišović” je nabavio materijal bez ugovora i bez sprovedenih postupaka javnih nabavki u vrednosti od 32,6 miliona dinara - ocenila je Državna revizorska institucija. - Centar je i nepravilno isplatio plate u visini od 9,2 miliona dinara, jer je uvodio prekovremeni rad zaposlenima sa skraćenim radnim vremenom i utvrdio pravo na skraćeno radno vreme suprotno propisima. Takođe, naplatu prihoda u ukupnoj vrednosti od 4,6 miliona dinara nije u potpunosti uskladio sa propisima.


PROČITAJTE JOŠ:
DRI: Direktor Agencije za borbu protiv korupcije prima platu šest meseci po odlasku sa funkcije

U toku sprovođenja revizije, rukovodstvo ove zdravstvene ustanove je uskladilo radno vreme zaposlenih i dopunilo procedure za izradu finansijskog plana, za praćenje realizacije ugovora i naplatu prihoda kako bi bili otklonjeni rizici za nastajanje ovih nepravilnosti. DRI je ovoj instituciji dao i 15 preporuka, a KBC “Dr Dragiša Mišović - Dedinje” u obavezi je da dostavi odazivni izveštaj o otklanjanju utvrđenih nepravilnosti.

Državna revizorska institucija, kontrolišući finansijske izveštaje i pravilnost poslovanja određenih budžetskih korisnika u 2017. godini, utvrdila je i određene nepravilnosti u radu Razvojne agencije Srbije, Medicinske škole “Beograd”, Grada Loznice i Agencije za borbu protiv korupcije.

LOZNICI FALE ULICE I TRG GRAD Loznica u poslovnim knjigama nije evidentirao 87 poslovnih zgrada, 42 stambene zgrade i stana, šest poslovnih prostora, 119 ulica, 17 nekategorisanih puteva. U knjigama nedostaje i imovina: 37 poslovnih zgrada, 19 stambenih zgrada i stanova, zgrada za poslovne usluge, objekat vodoprivrede, dva bazena, dva objekta za sport, dve zgrade u funkciji obrazovanja, zgrada kulture, 371 ulica, 2.787 nekategorisanih puteva, 613 lokalnih puteva i jedan trg.


Razvojna agencija je, prema nalazu državnih revizora, prikazala milijardu dinara više nematerijalnih troškova (nevezanih za poslovanje) i prihoda od donacija, dotacija, subvencija, što je, kako navodi DRI, bez uticaja na utvrđeni rezultat poslovanja. RAS je, takođe manje prikazao svoje obaveze prema budžetu Srbije u iznosu od 1,08 milijardi dinara i u istom iznosu su više prikazani odloženi prihodi. U budžet nije prenet višak prihoda nad rashodima iz 2015. u iznosu od 22,16 miliona dinara, koji je preuzet od Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA).

Budžet je, kažu revizori, ostao uskraćen i za 291.000 dinara, jer je RAS isplatio neto naknade članovima upravnog odbora, a bez propisanog umanjenja od 10 odsto. Ovu nepravilnost RAS je otklonio tokom revizije, pa se od marta ove godine naknade članovima UO isplaćuju umanjene 10 odsto.

Kada je reč o poslovanju Medicinske škole “Beograd” tokom 2017, u izveštaju je netačno iskazan finansijski rezultat, pa je umesto deficita u iznosu od 1,4 miliona, iskazan suficit od 1,2 miliona dinara, i to zbog više iskazanih tekućih prihoda. Neutrošenih 494.000 dinara budžetskih sredstava nije vraćeno u državnu kasu, a isplaćeno je 453.000 dinara osobama koje su u stalnom radnom odnosu sa punim radnim vremenom u drugim ustanovama, i to na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima..