Srbija zahvaljujući snažnim prijateljskim odnosima predsednika Aleksandra Vučića i predsednika Kine Si Đininga ima najviše projekata u okviru mehanizma saradnje Kine plus 16 zemalja centralne i istočne Evrope, izjavio je danas ministar energetike i nacionalni koordinator za saradnju Kine i CIE Aleksandar Antić.

Pročitajte još:Prihod kompanija iz slobodnih zona blizu 5 milijardi evra

Antić je na otvaranju samita ministara transporta Kine plus 16 CIEZ i trećeg foruma gradonačelnika glavnih gradova zemalja učesnica u tom mehanizmu saradnje, koji je otvoren u prisustvu predsednika Srbije Vučića, rekao da je taj format saradnje veoma značajan za Srbiju.

"Već sedam godina taj format je svake godine sve snažniji i ima sve više načina kojima zemlje regiona ostvaruju saradnju sa Kinom, na dobrobit svih naših građana. Ponosni smo na sve što je do sada urađeno", rekao je ministar.

Pročitajte još:Brnabić: U kapitalne investicije više od 200 milijardi dinara

Ističe da treba da budemo zahvalni Kini i predsedniku Siju, koji je otvorio mogićnost tog oblika saradnje na bilateralnoj i multilateralnoj osnovu, ali i doprineo da sve zemlje u regionu mogu više da sarađuju i imaju više projekata.

Rekao je i da je posebno značajna za region globalna inicijativa Kine Put svile.

"Srbija treba da bude ponosna pošto imamo jednu od najznačajnijih uloga, kao posledica snažnih partnerskih i prijateljskih odnosa Vučića i Sija. Srbija ima najveći broj projekata u oblasti infrastrukture i energetike. Tako planiramo i da nastavimo, to je jedan od naših prioriteta", naglasio je Antić.


MIHAJLOVIĆ: SA KINESKIM PARTNERIMA I O LUCI BEOGRAD

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže da će na današnjem Samitu sa partnerima iz Kine razgovarati o postojećim projektima, ali i novim projektima kao što je ulaganje u Luku Beograd.

Ona je navela da će se, na današnjem Samitu ministara transporta Kine i 16 zemalja centralne i istocne Evrope i Trećem forumu gradonacelnika glavnih gradova zemalja učesnica u mehanizmu saradnje Kina plus 16 u Beogradu, razgovarati dokle se stiglo sa realizacijom projekata vrednih 16 milijardi dolara.

Pročitajte još - Srbija luka za kineske investicije

"Danas ćemo pričati dokle se stiglo sa tim projektima, a posebno ćemo se baviti kako da ubrzamo protok robe i putnika preko granice. Srbija kao i druge zemlje u regionu ima dosta problema sa tim da budemo mnogo efikasniji na granicama", rekla je Mihajlović za TV Prva.


Ona je navela da će se na skupu pričatio i o potencijalno novim projektima, kao što je Luka Beograd, ali i eventualno o nekim novim putnim projerktima.

MIHAJLOVIĆ: MOŽEMO DA BUDEMO LIDER U EVROPI U INFRASTRUKTURNIM PROJEKTIMA


Srbija bi mogla da bude lider u Evropi u realizaciji infrastrkturnih projekata zahvaljujući mehanizmu saradnje Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, izajvila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.


Ona je na otvaranju samita ministara transporta Kine plus 16 CIEZ i trećeg foruma gradonačelnika glavnih gradova zemalja učesnica u tom mehanizmu saradnje, koji je otvoren u prisustvu predsednika Srbije Vučića, istakla da očekuje konstruktivne i dobre razgovore ne samo o aktuelnim već i novim projektima.

Pročitajte još - Mihajlović sa delegacijom Kine o realizaciji infrastrukturnih projekata

Mihajlović je istakla da infrastrukturni projekti koji se u Srbiji realizuju u saradnji sa Kinom znače razvoj i budućnost naše zemlje.

"Hvala, predsedniče Vučiću, što ste ovde, vaše prijateljstvo sa predsednikom Kine Si Đinpingom je dodatni vetar u leđa da budemo konstruktivan partner u ovom delu Evrope i lider u Evorpi u infrastukturnim projektima", naglasila je Mihajlović.


RADOJIČIĆ: SARADNjA SA KINOM NA NAJVIŠEM NIVOU


Odnosi Srbije i Kine su na najvišem nivou, a samit ministara transporta Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope i forum gradonačelnika prilika je za razgovore o novim investicijama, poručio je gradonačelnik Zoran Radojičić.

Na otvaranju Samita i Foruma u Palati Srbija, Radojičić je rekao da je velika čast i zadovoljstvo za Beograd da bude domaćin skupa, koji je prilika da se razgovara o novim investicijama u privredi i celom društvu.

“Zadovoljstvo nam je da su naši odnosi na najvećem nivou, pre svega zahvaljujući naporima predsednika Srbije i Kine, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga i da je naša saradnja produbljena”, rekao je Radojičić.

Pročitajte još - Radojičić: Čast mi je što ćemo početi gradnju metroa

Dodao je da su se domaćini potrudil da program bude interesantan i izrazio nadu da će učesnici kroz razgovor i razmenu iskustava doći do značajnih zaključaka.

“Verujem da ćete u Beogradu provesti lepe dane, da ćete ih se sećati i poželeti da ponovo dođete, kao naši sagovornici ili kao gosti, i bićete dobrodošli”, poručio je Radojičić gostima.


SARADNjA KINE I ZEMALjA CIE NAJBOLjA U ISTORIJI

Saradnja Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope najbolja je u istoriji, rečeno je danas u Beogradu na otvaranju Samita ministara transporta Kine i 16 zemalja CIE i Trećeg foruma gradonačelnika glavnih gradova zemalja učesnica u mehanizmu saradnje Kine i 16 zemlja CIE.

Predstavnik Kine za zemlje CIE iz sekretarijata Pekinga Li Juđe je izrazio zadovoljstvo što učestvuje na skupu i češtitao domaćinu na uspešnoj organizaciji.

Naveo je da je postignut zajednički koncenzus i ostvareni konkretni rezultati u saradnji Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Pročitajte još - Peking siguran oslonac Srbije

“Odnos Kine i svih zemalja CIE je na nivou koji je u istoriji najbolji”, istakao je on.

Kako je naglasio, robna razmena Kine i sveta je prošle godine premašila svetski rekord, naglasio je Juđe i dodao da ima puno stranih firmi koje dolaze i investiraju u Kinu.

Zamenica gradonačelnika Pekinga Vang Hung je izrazila zadovoljstvo što učestvuje na skupu u Beogradu i istakla da Kina i zemlje centralne i istočne Evrope imaju tradicionalno prijateljstvo.

Navela je da je predsednik Kine Si Đinping posvetio veliku pažnju jačanju odnosa Kine sa zemljama CIE i dao jasne smernice kako da ojačaju saradnju u privredi, ali i drugim oblastima.

Istakla je da je formirana kompletna mreža saradnje Kine i drugih zemalja CIE i da su doneti konkretni planovi kako da se ta saradnja poboljša kako bi životni standard građana bio bolji.


SA KINOM INVESTICIJE SKORO DEVET MILIJARDI EVRA

Srbija će sa Kinom realizovati ukupno skoro devet milijardi evra investicija, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

Ministarka je, posle sastanka ministara transporta Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, kojem je bila domaćin, rekla da je važno da sve zemlje učesnice u tom mehanizmu rade na povezivanju, kao i na uklanjanju nefizičkih barijera.

Istakla je da je vrednost investicija u infrastrukturi u Srbiji 16 milijardi evra, od čega je oko oko devet milijardi evra vrednost projekata sa Kinom u različitim oblastima.

Mihajlović je kao primer navela da će ove godine biti završene deonice Koridora 11, na kojima su angažovani Kinezi, od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga.

"To je rezultat našeg rada, našeg položaja, ali i naših dobrih odnosa sa Kinom", rekla je Mihajlović.

Pročitajte još - KINEZI STIŽU U BORČU: Investicija u Industrijski park vredna dve milijarde evra


Kako je rekla, povezivanje je od presudnog značaja ako želimo da sustignemo razvijene države i da učestvujemo u održivom razvoju.

"Svako povezivanje u infrastrukturi, bilo da je energetska ili transporta, znači investicije, radna mesta, i bolji život građana, a to znači i održivi razvoj. U narednom periodu tu saradnju treba da produbljujemo, da razmenjujemo iskustva i da zajednički radimo na uklanjanju barijera efikasnom odvijanju saobraćaja", poručila je Mihajlović.

Ona je zahvalila Kini i kineskom predsedniku Si Đinpingu na pokretanju ove inicijative za saradnju i istakla da je velika čast što je Beograd domaćin jednog takvog skupa.

Ministar transporta Kine Li Sjaopeng je rekao da je vrednost robne razmene Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope iznosi 68 milijardi dolara i da je poveća sa 9,3 na oko 11 odsto od 2014. godine.

On je istakao da je namera da se ojača mehanizam saradnje 16+1, posebno u vodnom saobraćaju i saradnja u oblasti logistike i da se poveća kadrovski kapacitet, između ostalog i kroz stipendiranje za usavršavanje u Kini.


VESIĆ: POSTAVLjEN OSNOV ZA DUGOROČNI RAZVOJ BEOGRADA

Grad Beograd je usvajanjem strategije razvoja grada i novog generalnog urbanističkog plana postavio osnov za dugoročni razvoj grada, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić na trećem forumu gradonačelnika glavnih gradova zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine (16+1), koji se održava u Beogradu.

Vesić je istakao da se, na taj način, otvara prostor za razvoj velikih infrastrukturnih projekata, privatnih investicija, kao i važnih projekata uređenja grada.

"Pre pet godina, počeli smo da sprovodimo našu viziju koja je nastavljena sa spuštanjem Beograda na reke, sa izmeštanjem industrijskih zona iz centra grada, kao i sa daljim razvojem saobraćaja kojim se daje prioritet pešacima, biciklistima i javnom prevozu”, rekao je Vesić.

Istakao je da su predstavljeni najvažniji projekti razvoja grada u vrednosti većoj od 13 milijardi evra.

Među njima su, naveo je, Beograd na vodi, Makiško polje, izgradnja podzemnih garaža, Topčiderski tunel i Gradski tunel, Novi Savski most i Novi most preko Ade Huje, tri prstenaste saobraćajnice oko grada (obilaznica, srednji prsten, unutrašnji magistralni poluprsten), deponija Vinča, postrojenja za preradu otpadnih voda, rekonstrukcija najvažnijih gradskih saobraćajnica, nova autobuska stanica…

Vesić je naglasio da je jedan od trenutno najznačajnijih projekata izgradnja metroa.

Pročitajte još - Vesić: Bićemo spremni da počnemo gradnju metroa 2020. godine

Dve linije metroa će biti ukupno dugačke 42 km (prva linija 22 km, druga linija 20 km), precizirao je i pojasnio da će prva linija metroa ići od Makiškog polja do Mirijeva, i druga od Zemuna do Ustaničke.

Naglasio je da je ukupna vrednost tog projekta 1,3 milijarde evra, a izgradnja će krenuti 2020 godine.

Zamenik gradonačelnika je prisutne upoznao sa unapređenom investicionom klimom, predvidljivošću poslovanja, boljim kreditnim rejtingom Beograda i Srbije.

"Navedeno je posledica konsolidacije javnih finansija i smanjenog duga na nivou grada i države u odnosu na period od pre nekoliko godina. Srbija je u 2017. godini ostvarila fiskalni suficit od 1,2 odsto BDP-a. Ostvaren je oštar pad javnog duga sa 72 odsto BDP-a na kraju 2016. na 62 odsto na kraju 2017. godine", rekao je Vesić.

Do kraja 2018. očekuje se da će rast BDP biti više od 4,5 odsto što je značajno bolji rezultat u odnosu na sve prošlogodišnje projekcije rasta (3,5 odsto) i što će uticati na dodatno smanjenje javnog duga na nivo ispod 50 odsto BDP-a do kraja 2018. godine, dodao je Vesić.

“Sve navedeno, uz nizak nivo inflacije od 3 odsto i stabilan devizni kurs, daje dodatnu sigurnost investitorima da ulažu u Beograd i Srbiju, ali takođe omogućava da se sredstva neophodna za razvojne projekte, kod finansijskih institucija odobravaju pod mnogo povoljnijim uslovima”, rekao je Vesić.

Kako je naveo, sinhronizovanim merama ekonomskog oporavka na nacionalnom nivou, uz veoma hrabre i teške poteze Vlade koju je kao predsednik Vlade predvodio sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Beograd je profitirao i ušao u period koji generiše rapidni rast i razvoj grada.

Vesić je rekao i da je u tekućoj godini izdato građevinskih dozvola za oko 750.000 kvadrata, lokacijskih uslova za oko 2.000.000 kvadrata, što govori da se u Beogradu gradi i da je grad sve interesantniji za investitore.

“Takođe, porast prometa nepokretnosti i tražnje za stanovima govori u prilog tome da se Srbija nalazi na putu ekonomskog prosperiteta, ali i da građani osećaju sigurnost i da imaju poverenje u stabilnost koju je postignuta nakon ekonomske konsolidacije i izlaska iz pred bankrotnog stanja 2012 godine”, dodao je Vesić.

RADOJIČIĆ: FINANSIJE STABILNE, BEOGRAD JE DOBRO MESTO ZA INVESTIRANjE

Finansije u gradu Beogradu su stabilne, ekonomska situacija je uravnotežena i to je dobar signal investitorima da je glavni grad Srbije dobro mesto za investiranje, izjavio je danas gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić koji je otvorio prvu plenarnu sesiju na Trećem forumu gradonačelnika glavnih gradova zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine (16+1).

"Beograd je jedno veliko gradilište. Imamo investitore iz Kine, arapskih zemalja, Izraela i zapadne Evrope što govori da se sve više investira u Beograd", istakao je Radojčić.

Naveo je da je jedan od naših najvećih projekata “Beograd na vodi” i dodao da je ta investicija vredna 3,5 milijardi evra, te da je plan da bude izgrađeno dva miliona kvadrantih metara poslovnog i stambenog prostora.

Pročitajte još - Radojičić: Beograd kao investiciona tačka značajna za ceo svet

Istakao je da je vrlo značajna saradnja i prijateljstvo koje Srbija ima sa Kinom.

"Zahvaljujući našem predsedniku Aleksandru Vučiću i predsedniku Kine Si Đinpingu poslednjih pet godina to prijateljstvo je najvećem mogućem nivou. To se sve odražava i na privrednu saradnju dve zemlje", ukazao je Radojičić.

Podsetio je da je u prethodnom periodu urađen Pupinov most i dodao da se trenutno radi obilaznica oko Beograda što, dodao je, rade kineske firme.

Gradonačelnik je istakao da je posebno važna izgradnja srpsko-kineskog industrijskog parka u Borči što se, kako je dodao, očekuje da će početi već sledeće godine.

"To je izuzetno značajan projekat za Beograd i očekujemo da će značajno doprineti razvoju privrede Beograda”, dodao je.

Govorio je i o izgradnji metroa, navodeći da se Beograd razvija velikom brzinom, da je saobraćaj veliki problem, te da je metro jedan od načina da se taj problem reši.

Podsetio je da je plan da 2020. godine počne izgradnja prve linije beogradskog metroa.

"Kineske firme imaju veliko iskustvo u ovoj oblasti i zato očekujemo da će se javiti na tender kada bude bio, a s obzirom da će se naša komisija truditi da izabere najiskusnije, najbolje, najpovoljnije, verujem da će kineska firma imati veliku šansu”, rekao je Radojičić.

Naglasio je da je u planu puno projekata u Beogradu i, između ostalog, naveo izgradnju dva mosta i dva tunela.

Jedan tunel će spajati Karađorđevu ulicu sa Bulevarom despota Stefana, a drugi je Topčiderski tunel, precizirao je gradonačelnik.