OBEZBEĐENO parking-mesto u krugu "dvojke" ili u uskim ulicama Vračara san je svakog vozača koji krstari prestoničkim ulicama. I dok se za mesečni zakup velikih, javnih parkirališta mora konkurisati i nekoliko meseci unapred, pred sugrađanima se nalazi i mogućnost mesečnog iznajmljivanja garažnog mesta u unutrašnjim dvorištima ili podzemnim garažama stambenih zgrada. Zvuči kao opcija koja bi mnogima odgovarala, sve dok ne čuju cene - do čak 200 evra u samom srcu Beograda.

Iznajmljivanje garsonjera ili jednosobnih stanova u Beogradu staje kao garažno mesto za mesec dana. Iako se čini neverovatnim, slobodna garažna mesta u delovima Beograda gde je prava lutrija pronaći parking- -mesto staju kao i prosečna stambena jedinica. Svi vozači koji su u naletu besa zbog manjka parking-mesta u Beogradu pomislili da posedovanje garaže nema cenu, ugrišće se za jezik pogledavši oglase za garažno mesto.

PROČITAJTE JOŠ - POSLE OSAM GODINA: Parkiranje poskupelo do 20 odsto

Najviše parking-mesta izdaje se u samom centru Beograda, na Starom gradu, a potom i na Vračaru. Upravo ovo su gradske opštine na kojima su i najviše cene mesečnog izdavanja garaže ili parking-mesta. Tako cena garaže u Dositejevoj ulici, ispod zgrade Narodnog pozorišta, staje 200 evra za mesec dana najma, dok je nešto niže, samo stotinak metara dalje, u popularnoj Ulici Strahinjića Bana cena garažnih mesta od 120 do 150 evra za mesec dana. Ponuda je bogata i u ulicama na donjem Dorćolu, gde se garažno mesto ceni od 90 evra pa naviše. Ne manjkaju ni ponude na Vračaru. Za obezbeđeno parking-mesto u blizini Hrama Svetog Save za mesec dana mora se izdvojiti najmanje 100 evra, dok na nešto udaljenijim lokacijama prema Crvenom krstu cena postepeno pada. Tako se u neposrednoj blizini Kalenić pijace mesečno za garažu mora izdvojiti najmanje 80 evra.

- Živim na Novom Beogradu, a radim u blizini Nemanjine u starom delu Beograda. Posle stresa zbog saobraćajnih gužvi preko mostova sledi briga da li ću naći slobodno mesto u javnoj garaži ili u popularnim "štekovima" koji nisu zonirani. Mesečni najam javne garaže je preskup, a u nekoliko navrata kada sam pitala rekli su mi i da nema mesta. Zato sam i uzela garažno mesto, iskreno na kraju nisam ni pitala za cenu samo da ugrabim garažu - objašnjava Anica Jovanković, diplomirana ekonomistkinja.

PROČITAJTE JOŠ - NA DELU ZELENE OAZE UŠĆE: Parking među drvoredom, beton umesto trave

Iako se čini da problema sa parkiralištima nema na Novom Beogradu, sudeći po ponudama i iznajmljivanju garaža, ni u ovom delu grada situacija nije najsjajnija. Garažna mesta nude se i u novim stambenim blokovima, u okolinama velikih biznis centara i u blizini većih institucija i škola. Ipak, cene su gotovo duplo niže nego u starom delu Beograda. Cena mesečnog najma garaže u blizini Opštine Novi Beograd kreće se od 40 do maksimalnih 80 evra, dok je u blokovima na obali Save cene znatno niža pa se kreće do maksimalnih 50 evra za mesec dana korišćenja garažnog mesta.