Radovi na otklanjanju prvog "uskog grla" za plovidbu Dunavom u Srbiji, a to je Futog, biće završeni za dvadesetak dana, a u martu će početi i sređivanje kod Čortanovaca, izjavio je danas pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Veljko Kovačević i najavio da će svih šest kritičnih tačaka na Dunavu biti otklonjeno do kraja 2020.

Šest kritičnih tačaka za plovibu između Beograda i Bačke Palanke su Futog, Susek, Arankina Ada, Beška, Čortanovci i Preliv.

"Radovi su krenuli prošle godine na sektoru Futog i nismo imali nikakvih problema tokom njihovog izvođenja. Futog je bio prvi jer je najproblematičniji sektor. Radovi će biti završeni za dvadesetak dana", rekao je Kovačević novinarima tokom obilaska Lučke kapetanije Beograd.

PROČITAJTE JOŠ: Prati se situacija s ledom na Dunavu, nema razloga za obustavu plovidbe

Dodao je da su zvanično počele pripreme za prelazak na sektor kod Čortanovaca.

"Imamo neke probleme tehničcke prirode tako da bi trebalo u martu da započnemo radove na tom sektoru. U predviđenim smo rokovima i do kraja 2020. svih šest kritičnih sektora će biti urađeno", naveo je Kovačević.

PROČITAJTE JOŠ: Zbog niskog Dunava stao saobraćaj u Mađarskoj,u Novom Sadu šetaju po sprudu (VIDEO)

Nakon toga će čitav sektor Dunava u Srbiji ispunjavati najstrože međunarodne standarde, što znači da nećemo imati obustave plovidbe ni u uslovimo izuzetna niskog vodostaja.