KRITERIJUME najuspešnijih kompanija, one koje propisuje projekat “100 najvećih” u Srbiji ispunjava 1.168 preduzeća. Oni zapošljavaju 340.000 ljudi i ostvaruju 40 odsto ukupnog prihoda srpske privrede - 34 milijarde evra. Regionalni projekat, čiji je cilj promocija uspešnih primera, ali i ostvarivanje boljih uslova poslovanja, prvi put počinje u našoj zemlji.

100 najvećih” predstavlja najbolje poslovne primere na regionalnim tržištama više od deset godina. Narednih meseci u Srbiji će organizovati konferencije, predstavljati rezultate istraživanja i izdati godišnjak.

- Među deset najuspešnijih kompanija u Srbiji, šest je sa državnim vlansištvom, a četiri su privatne - kaže Marko Radojičić, partner analitičar iz firme “Kjub tim”. - U ukupnom broju od 1.168 kompanija, čak 34 odsto su proizvodne. Onda sledi trgovina, pa uslužna delatnost.

PROČITAJTE JOŠ - Među 100 najvećih kompanija regiona 10 iz Srbije

Oko tri odsto se bavi nekom vrstom programiranja. Među najuspešnijim je i šest ortačkih društava i osam zadruga. Jedna zadruga, po broju zaposlenih, spada u velika preduzeća. Nešto nepovoljniji je podatak o broju ugašenih preduzeća. Njih je u 2018. godini bilo 40 odsto više nego u 2016. godini.

Tokom poslednje tri godine sa radom je prestalo oko 10.000 kompanija. Najuspešnije kompanije u Srbiji čine i startapi - oko 4,5 odsto. U čitavom regionu projekat “100 najvećih” okuplja kompanije čiji su ukupni godišnji prihodi oko 100 milijardi evra. One u Sloveniji prihoduju 29, u Hrvatskoj 24, Bosni i Hercegovini 11, a u Crnoj Gori četiri milijarde evra.