VIŠE neće biti povratka na nerazvijenu železnicu, nereformisana železnička preduzeća ili "Puteve Srbije" koji rade na osnovu ugovora od pre 30 godina, poručila je u utorak potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović najavljujući početak novog investicionog ciklusa vrednog pet milijardi evra.

Ona je, drugog dana Kopaonik biznis foruma, najavila da će ova godina biti prekretnica za razvoj infrastrukture - počinje ulaganje u izgradnju auto-puteva, novih koridora koji će povezati Srbiju sa regionom, ulaganja u železnicu, nove i brze pruge, vodni saobraćaj i dalje razvijanje vazdušnog saobraćaja. Počeće i gradnja Auto-puta mira od Niša do Merdara, Moravskog koridora, tj. auto-puta Pojate - Preljina i kao i auto-puta koji će povezati Srbiju i BiH.

Mihajlovićeva je dodala da će ove godine Aerodrom "Nikola Tesla" imati više od šest miliona putnika, da će aerodrom u Nišu imati rast od najmanje 10 odsto odnosno da će imati između 380.000 i 400.000 putnika.

Pročitajte još - RED VOŽNjE ZA-NERED: Polasci vozova na pruzi od Požarevca do Smedereva prave probleme putnicima

- Kada je reč o prugama, povezaćemo se bolje sa Bugarskom, Mađarskom i Crnom Gorom i ove godine će početi radovi na modernizaciji i izgradnji tih pruga - rekla je Mihajlovićeva, ukazujući da postoji problem nefizičkih barijera sa okolnim zemljama. - To je ozbiljna prepreka za podizanje konkurentnosti privrede, pošto vozovi stoje i po 15 sati na granici i to sa zemljama članicama EU, kao i sa nečlanicama. Prosek zadržavanja svih koji prevoze teret je između pet i osam sati na granici.

Mihajlovićeva kaže da i sa Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom imamo ozbiljne probleme u nefizičkim barijerama i pozvala sve zemlje u regionu da se više poradi na njihovom otklanjanju.

NOVI REKORD IT

ODRŽIVOG privrednog rasta, prema rečima ministra zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića, nema bez digitalne ekonomije.

- Neophodno je mnogo veće uključivanje informaciono-komunikacionih tehnologija u sva područja ekonomije i društva - naglasio je Popović, dodajući da je izvoz IT usluga u prošloj godini dostigao novi rekord od 1,135 milijardi evra i po deviznom prilivu je nadmašio "Fijat" i "Železaru Smederevo".