BEOGRAD - Kina je jedan od najvažnijih međunarodnih partnera Srbije i jedan od najvećih investitora u našoj zemlji, poručila je premijerka Ana Brnabić, koja je priredila svečani prijem za predstavnike kineske kompanije "Šandong Linglong", koja će u subotu postaviti kamen temeljac za izgradnju fabrike guma u Zrenjaninu.

Brnabić je istakla da mnogo toga spaja dva prijateljska naroda i ocenila da su uzajamni odnosi između Srbije i Kine bolji nego ikada u istoriji.

Kaže da su odnosi između dve zemlje postali "čelični" zahvaljujući uzajamnom poverenju i prijateljstvu predsednika Srbije i Kine, Aleksandra Vučića i Si Đipinga, kao i čestim posetama i sastancima na najvišem nivou.

"Drago mi je da će predsednik Vučić u aprilu boraviti u Kini, a radujem se mogućnosti da će i kineski predsednik do kraja godine ponovo posetiti našu zemlju", rekla je Brnabić.

PROČITAJTE JOŠ - Zrenjanin: Gume za vozila praviće 1.200 radnika

Zahvalila je kineskom državnom rukovodstvu na kontinuiranoj politickoj i ekonomskoj podršci. "Pored toga što kineske kompanije sprovode niz infrastrukturnih projekata u okviru inicijative ''Pojas i put'' i formata ''16+1'', gde se Srbija pokazala kao najaktivniji partner, što se ogleda u novim putevima, mostovima i železnicama, moram da kažem da je moja lična impresija i najvažniji projekat Železara Smederevo", rekla je predsednica vlade.

Brnabić kaže da je kineski investitor "Hestil" Železari u Smederevu dao novu nadu i život, ali i sačuvao 5.000 radnih mesta i uverio građane Srbije da železara može ponovo biti okosnica srpske ekonomije. Premijerka je podsetila da je tokom prošle godine Srbija dobila još jednog kineskog strateškog partnera, kompaniju "Ziđin", koja je postala većinski vlasnik RTB Bor i obezbedila sigurnost za, takođe, 5.000 radnika i njihovih porodica i prosperitet za lokalnu zajednicu.

"I danas sa zadovoljstvom označavamo dolazak još jednog kineskog partnera ''Linglonga'' u Zrenjaninu. Dugo i naporno smo radili da ta investicija dođe baš u našu zemlju i ta investicija će promeniti sliku cele Srbije", podvukla je Brnabić. Dolazak "Linglonga", kaže ona, za Srbiju znači investiciju od 800 miliona evra, 1.200 radnih mesta do 2025. godine i izgradnju najveće fabrike na 500.000 kvadratnih metara.

Brnabić je zahvalila predstavnicima kompanije na poverenju, a kineskom rukovodstvu, Ambasadi Kine u Srbiji, kabinetu predsednika Srbije, Vladi Srbije, AP Vojvodini, Gradu Zrenjaninu što su radili na investiciji i njenom ostvarenju. "Vlada će nastaviti da radi na poboljšanju poslovnog okruženja i dokle god je ove vlade vi ćete imati punu podršku. Nadam se i da će se 500 partnera vaše kompanije koji su večeras ovde sa nama uveriti da je Srbija najbolja destinacija za razvijanje proizvodnih kapaciteta", poručila je Brnabić na prijemu.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo ocenila je da se pod okriljem političke, ekonomske i kulturne inicijative "Pojas i put" i prijateljskim odnosima Vučića i Si Đipinga, odnosi dve zemlje i naroda još više produbljuju i da su rezultati iz godine u godinu sve vidljiviji. Kaže da kineske kompanije u Srbiji dostižu svoj poslovni vrhunac i da su prvi projekti već vidiljivi - most, brza pruga, Železara, rudnik bakra, a od petka i fabrika guma "Linglong". "Investicija ''Linglonga'' će biti novi rekord kada je reč o najvećoj pojedinačnoj investiciji kineskih preduzeća u Srbiji. Privrednom saradnjom Srbija je dobila nove investicije, tehnologiju i nova radna mesta, dok su kineska preduzeća uvežbana za evropsko tržište, a njihova konkurentnost poboljšana", istakla je Čen.

Ona je pozvala i druge preduzetnike da investiraju u Srbiju i ukazala da je Srbija poslednjih godina mnogo energije uložila u ekonomski i socijlani razvoj i poboljšanje poslovnog ambijenta za dolazak stranih investitora. "Srbija može biti novi izbor za pokretanje biznisa", poručila je Čen partnerima kompanije "Linglong" iz celog sveta.

Predsednik kompanije "Šandong Linglong" Vang Feng zahvalio je Vladi Srbije i predsedniku Vučiću jer su pomogli da se izgradnja fabrike guma realizuje u Srbiji. "Srbija je jedna od prvih strateških partnera Kine u ovom regionu, a srpski narod je najbolji prijatelj kineskom narodu u Evropi", rekao je Vang. Saglasio se sa premijerkom da je kinesko-srpsko partnerstvo poslednjih nekoliko godina naročito produbljeno zahvaljujući ulaganjima u okviru inicijative "Pojas i put", što je stvorilo šansu za mnoge kineske kompanije da dođu u ovaj deo Evrope.

"U takvim okolnostima ukazna nam je istorijska šansa da otvorimo fabriku u Srbiji i da damo doprinos otvorenoj saradnji i zajedničkom prosperitetu naših prijateljskih odnosa", rekao je Vang i dao obećanje da će fabrika biti kvalitetno i brzo završena kako bi što pre postavljeni ciljevi bili ostvareni.