SRPSKA privreda je prošlu godinu završila sa 499,7 milijardi dinara profita, što je za trećinu bolje od prethodne. Profitabilno su poslovali skoro svi sektori. Najuspešnija je bila prerađivačka industrija (112 milijardi dinara), rudarstvo (109 milijardi), trgovina (81,8 milijardi), saobraćaj i skladišta (67,8 milijardi dinara). Poljoprivreda, ribarstvo i šumarstvo su, međutim, od dobitnika teških sedam milijardi dinara postali gubitaši i to sa "minusom" od oko milijardu dinara.

Poslodavci su lane zaposlili 50.120 novih radnika, pokazuje analiza prvih finansijskih izvešataja Agencije za privredne registre. Beogradski region i dalje nosi najveću privrednu aktivnost. Polovina profita privrede je zarađena oko prestonice, tu posluje skoro polovina preduzeća i zaposlena je skoro polovina ukupnog broja radnika, pa i polovina novouposlenih. Drugu stepenicu na lestvici uspeha, međutim, zauzeo je region Južne i Istočne Srbije. I za to, kao i za deset puta bolji rezultat rudarstva, presudan je bio dolazak partnera u RTB "Bor". Rastu dobiti u sektoru soabraćaja i skladišta kumovala je isplata koncesione naknade "Vensija".

Pročitajte još - Privreda u plusu 437 milijardi dinara

- Značajno lošiji rezultat je zabeležio sektor snadbevanje električnom energijom i gasom. Iskazali su dobitak od 7,4 milijarde dinara, što je 4,4 puta manja nego u 2017. godini - istakla je Ružica Stamenković, glavni registrator u Registru finansijskih izveštaja APR. - Javna preduzeća su četvrtu godinu zaredom poslovala pozitivno, ali dobit od 5,1 milijarde dinara čini svega petinu dobiti iz prethodne godine. Javna preduzeća su smanjila broj radnika za 590.

Banke se upisale 70,4 milijarde dinara profita, deset odsto više. Društva za osiguranje su poslovala sa 9,1 milijardom dobiti, što je skok od oko 40 odsto. I neprofitne institucije su iskazale profit, i to 4,1 milijardu dinara. Od toga su udruženja zaradila 1,6 milijardi dinara, udruženja i sportska društva 1,1 milijardu dinara, a zadruge, sindikati i političke stranke zajedno - 1,5 milijardi dinara.

NIJE PREDATO

OD prošle godine Agencija za privredne registre (APR) je započela proceduru prinudne likvidacije za pravna lica koja dve godine zaredom nisu predala finansijski izveštaj. Početkom godine 23.278 obveznika je obavešteno da su se stekli uslovi za njihovu likvidaciju. Obavezu predaje izveštaja za statističke potrebe, međutim, i ovog puta nisu ispunile čak 51.223 firme, udruženja ili ustanove. Najveći broj njih, 22.314, u blokadi je duže od godinu. U stečaju je je njih 5.728, a bez otvorenog računa ih je 11.725. Duže od pet godina izveštaj nije podneo 20.791 subjekat.