BAŠ onako kako njegov električni imenjak jajetu pomaže da "postane" pile, tako i biznis inkubator početnicima u poslovanju omogućava da stanu na noge. U Srbiji ih postoji ukupno 36, i trenutno njihov prostor i usluge koristi 543 klijenta. Uskoro bi mogli da prošire spisak pogodnosti koje nude stanarima. U toku je, u saradnji sa Ministarstvom privrede, projekat EUBID "Podrška EU razvoju poslovnih inkubatora".

U naredne dve godine će se raditi na razvoju kapaciteta poslovnih inkubatora.

Pročitajte još - POMOĆ MLADIMA REPUBLIKE SRPSKE: Za početak biznisa do 50.000 KM podrške

- Danas smo u situaciji da ne moramo da se bavimo infrastrukturom u poslovnim inkubatorima u smislu obezbeđenja adekvatnog poslovnog prostora, već više pažnje možemo da posvetimo narednoj razvojnoj fazi, a to je unapređenje kvaliteta njihovih usluga - objašnjava pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović. - Upravo u tom delu računamo na podršku ovog projekta.

Poslovni inkubatori pružaju infrastrukturne, finansijske, organizacione, tehničke i stručne usluge. One obuhvataju zakup poslovnog prostora, korišćenje zajedničkih resursa, usluge stručnog savetovanja, povezivanja sa partnerima, potencijalnim kupcima, naučnim i drugim institucijama, kao i obezbeđivanje izvora finansiranja.