Ministar za inovacije i tehnološki razvoj, Nenad Popović, sastao se sa ministrom industrije i trgovine Ruske Federacije, Denisom Manturovim, i tom prilikom ocenio da je saradnja u oblasti digitalne ekonomije „budućnost bilateralnih odnosa dve zemlje”.

Popović je istakao da je Srbija jedinstvena zemlja na svetu koja ima bescarinske sporazume sa Rusijom i Evropskom unijom. „Mnoge kompanije iz Evropske unije investiraju u Srbiju kako bi preko naše zemlje imale dostup velikom ruskom tržištu, dok istovremeno, sve veći broj kompanija iz Rusije vidi Srbiju kao mesto gde bi mogle da prošire svoju proizvodnju u Evropi”, rekao je Popović.

PROČITAJTE JOŠ - NAJVEĆI SRPSKI IZVOZNICI: Železara, Fijat i Tigar

Ministar je naglasio da je Srbija u poslednje tri godine lider u privlačenju stranih investicija u Evropi, zahvaljujući pre svega odličnoj podsticajnoj politici prema investitorima, ali i kvalitetnom inženjerskom kadru.

„Srpski inženjeri su jedni od najboljih u svetu. To je posebno važno za privlačenje investicija u oblasti inovacija i digitalne ekonomije, a upravo u tome vidimo budućnost razvoja bilateralnih odnosa Srbije i Rusije”, rekao je Popović.

On je naveo da te investicije stvaraju dodatnu vrednost za ekonomiju i dovode do otvaranja novih visokotehnoloških radnih mesta.

Ruski ministar Manturov naglasio je da Rusija želi da nastavi da produbljuje tradicionalno dobre političke i ekonomske odnose sa Srbijom.

On je potvrdio spremnost Rusije da intenzivira ekonomsku saradnju sa Srbijom u oblasti inovacija i digitalne ekonomije.

Manturov je naveo da je Rusija zainteresovana da zajedno sa Srbijom nastupa na trećim tržištima, kao što su tržišta Afrike i Bliskog istoka, gde postoji veliki potencijal za rast.

Popović je izrazio zahvalnost Rusiji i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na principijelnoj podršci Srbiji u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta po pitanju Kosova.

Ministar Nenad Popović nalazi se u poseti Jekaterinburgu u Rusiji gde učestvuje na Desetom industrijskom samitu INOPROM 2019. Samit INOPROM je jedan od tri najveće svetske smotre u oblasti industrije, ekonomije i privrede.

Na samitu je prisutno preko 46 hiljada učesnika iz 107 zemalja sveta, visoke državne delegacije iz preko 20 država, 600 kompanija izlagača i više od 350 medija iz celog sveta. Ovogodišnji međunarodni partner samita INOPROM je Republika Turska, saopšteno je iz Popovićevog kabineta.

RUSIJA I SRBIJA O ISPORUKAMA RUSKIH CIVILNIH BRODOVA

Rusija i Srbija vode razgovore o isporukama ruskih civilnih brodova, saopštilo je danas rusko Ministarstvo industrije i trgovine nakon bilateralnog sastanka ministra Denisa Manturova sa srpskim ministrom zaduženim za inovacije i tehnološki razvoj Nenadom Popovićem, u okviru samita GMIS-2019.

"Trenutno se razmatra pitanje isporuke ruskih civilnih brodova, kao i pitanje učešća ruskih preduzeća u modernizaciji lučke infrastrukture u Srbiji i u privatizaciji postojećih preduzeća", navodi se u saopštenju, prenosi ruska agencija Tass.

Kako se dodaje, Manturov je pozvao srpske partnere na saradnju u ruskim industrijskim zonama u inostranstvu, a prva takva zona startovaće u Egiptu.

Globalni samit proizvodnje i industrijalizacije, GMIS-2019, održava se u Jekaterinburgu od 9. do 11. jula, u organizaciji Fondacije Roskongres.