PO broju stranih direktnih investicija Srbija je na prvom mestu u svetu, objavio je danas britanski "Fajnenšl tajms". Prema najnovijoj rang-listi za ovu godinu, na kojoj se našlo 105 država, Srbija je, kako navode u "Fajnenšl tajmsu", privukla 107 projekata direktnih stranih investicija u 2018, odnosno za 26 više nego u 2017. godini. To je rast za gotovo jednu trećinu.

- Odluka uglednog britanskog časopisa da Srbiju po drugi put u poslednje tri godine proglasi za svetskog prvaka u privlačenju stranih direktnih investicija rezultat je sprovedenih reformi i potvrda da je Srbija danas potpuno drugačija zemlja od one koju je ova vlada zatekla 2012. godine - rekla je za Tanjug premijerka Ana Brnabić. - Reforme koje su sprovođene u poslednjih pet godina isplatile su se. Srbija danas ima političku, fiskalnu i finansijsku stabilnost koja je, ističe predsednica Vlade, posledica jako teških mera fiskalne konsolidacije koje su sprovedene od 2014. godine.


PROČITAJTE I: U novo lice Srbije 12 milijardi evra


Mnogo toga je, dodala je, urađeno i uloženo u poboljšanje poslovnog ambijenta kao i u reformu sistema obrazovanja što je u stvari, kako kaže premijerka, strateška odluka vlade, a koja će omogućiti Srbiji da se ekonomski rast naše zemlje u budućnosti nastavi.

Sa ovogodišnjom ocenom, navedeno je u studiji britanskog lista, Srbija privlači skoro 12 puta veći obim grinfild stranih direktnih investicija, nego što bi moglo da se očekuje od ekonomije njene veličine. Lidersku poziciju, Srbija je preuzela od Mozambika i popela se za jedno mesto u odnosu na prethodnu godinu. Vodeći sektori u Srbiji, po stranim direktnim investicijama su industrija automobilskih komponenti, hrana i duvan, tekstil i sektor nekretnina.


DALEKO PREMAŠILI KOMŠIJE

U STUDIJI se ističe da je Srbija daleko nadmašila rivale u regionu evropskih ekonomija u usponu, među kojima su i Litvanija i Bosna i Hercegovina. Iza Srbije nalazi se Crna Gora. A, naša zemlja je, po grinfild stranim direktnim investicijama, ostavila za sobom Singapur, Letoniju, UAE, Mađarsku, Veliku Britaniju, Hongkong, Irsku...