Relativno niskim iznosima na penzionim čekovima u susret izlaze ugovori Republičkog fonda za penziono i invalidsko osiguranje (Fond PIO) sa više od 1.000 privrednih subjekata, koji penzionerima omogućuju prodaju robe na rate bez dodatnih kamata i dugih procedura.

Kupovina računara za unuke pre početka školske godine, obnavljanje nameštaja, nabavka lekova, zimnice, pa čak članarine u različitim penzionerskim udruženjima i sportskim klubovima samo su neke od stavki za čiju nabavku penzioneri koriste kupovinu na rate preko penzionog čeka. Tako privredni subjekti omogućavaju da se jednostavnom procedurom, raspodelom iznosa u jednakim mesečnim ratama, bez kamate, najstarijima rate odbijaju od penzije, a da široka paleta robe i usluga postaje dostupna i onima sa niskim primanjima.

PROČITAJTE JOŠ - Do kraja nedelje počinje gradnja auto-puta Sremska Rača - Kuzmin

Penzioneri u Srbiji sve češće se opredeljuju za pogodnosti olakšane kupovine koje im pružaju sklopljeni ugovori Fonda PIO sa mnogobrojnim privrednim subjektima. Zbog toga iz godine u godinu raste spisak preduzeća koja omogućuju penzionerima da kupovinom na šest ili dvanaest mesečnih rata učine sebi dostupnim mnoge usluge, ali i namirnice i kućne potrepštine.

Procedura nalaže da penzioneri prilikom kupovine prodavcu dostave kopiju poslednjeg penzionog čeka ili izveštaj iz banke o primanjima i tri primerka popunjene izjave, odnosno rešenje o administrativnoj zabrani, obrazac PIO, koje se dobija od prodavca.

- Omogućili smo im da robu plaćaju na 12 rata, bez kamate i bilo kakvih dodatnih troškova. Procedura je posebno jednostavna, dovoljno je da penzioneri ponesu poslednji penzioni ček i ličnu kartu. Sve ostalo je na nama, spremimo profakturu i potom je penzioner overi u PIO fondu, koji stavlja obavezu na penziju na broj meseci za koji se penzioner odlučio prilikom kupovine - objašnjava rukovodilac jedne radnje sa tehnikom, koji tvrdi da je najtraženiji uređaj u poslednjih desetak dana upravo laptop za unuke.

SPISAK USLUGA ZDRAVSTVENE i banjske usluge, nabavka lekova i ogreva samo su neke stavke na dugom spisku pravnih subjekata sa kojima PIO ima ugovore o kupovini na rate za penzionere. Tako su dostupni i registracija vozila na rate, plaćanje životnog osiguranja, nabavka knjiga i udžbenika za unuke, optičarske radnje, prodavnice dušeka i jastuka, malih kućnih aparata, tepiha i pokućstva.

Posmatrajući broj administrativnih zabrana na penzije, očigledno je da stariji građani ponuđene mogućnosti koriste u velikom broju i da im je na taj način mnogo toga postalo dostupnije. Istovremeno, pravna lica koja prodaju robu i usluge na više rata potvrđuju da su penzioneri najredovnije platiše.

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje sklopio je ugovore i sa 55 turističkih agencija, banja i rehabilitacionih centara, čije usluge mogu da koriste penzioneri i članovi njihovih porodica. Najveće interesovanje je za banje, a zainteresovani sami mogu pozvati banju i ugovoriti termin posete. Iz banje na kućnu adresu penzionera stići će obrazac koji bi trebalo overiti u matičnoj filijali Fonda preko koje penzioner prima penziju.

Kada odmor u banji počne, prilikom prijave na recepciju izabranog odmarališta, uz ličnu kartu prilaže se i poslednji ček od penzije. Cene u banjama sa kojima je Fond sklopio ugovore o plaćanju na rate uglavnom se odnose na pun pansion sa tri obroka dnevno, noćenje u dvokrevetnoj sobi, uz sve vrste terapija koje banja nudi, ali postoji i opcija korišćenja i plaćanja samo punog pansiona.