LjUBLjANA - OD STALNOG DOPISNIKA

Gotovo istovremeno sa prizemljenjem avioni Tomasa Kuka, na zemlji su ostali i avioni koje koristi slovenačka kompanija Adria ervejz. Piloti poručuju da je kompanija u krajnje nezavidnoj situaciji i traže pomoć od države, a ako se to ne dogodi svi će avioni do kraja nedelje biti prizemljeni. Traži se mogućnost za nove kredite koji bi omogućili da nastave da lete, ali se prvenstveno obraćaju državi za pomoć od četiri miliona evra.

Slovenačka vlada tvrdi da nema osnove za odobrenje tih sredstava kojima bi ekspresno reagovala i sprečila potpuni krah kompanije. A da bi "Adria ervejz" stala na noge hitno treba obezbediti čak 10 miliona evra. U međuvremenu je američki AeroCenturi koji daje avione na lizing povukao dva aviona kojima se koristila Adria, uz napomenu da do petka treba rešiti dugove. Trident je prošle sedmice takođe povukao dva aviona i traže da se hitno nađu sredstva kako bi slovenački vazdušni prevoznik mogao dalje da ih koristi. Ako se to ne dogodi do petka, najverovatnije će biti prizemljena cela flota, a lizing kompanije će avione iznajmiti drugima.


PROČITAJTE JOŠ -Nedostatak novca prizemljio avione "Adria Ervejz"

Niko ne zna ni kako će se letovi odvijati sledećih dana, tako da je u utorak leteo samo jedan avion iz Ljubljane do Frankfurta. Sigurno je samo to da neće leteti avioni za Prištinu i Tiranu, a iz kompanije poručuju da se užurbano traži rešenje i kako je cilj da prekid vazdušnog saobraćaja bude samo privremen. Odgovore su tražili i putnici koji su se našli na ljubljanskom aerodromu, a niko nije mogao tačno da im kaže hoće li poleteti ako ne odmah, onda sledećih dana. Vladala je velika nervoza među putnicima, pre svega zbog manjka informacija, a većini je savetovano da putovanje nastavi vozom. Probleme imaju i turističke agencije koje su planirale da pošalju putnike čarterima na Kipar i u Grčku.

Teškoće za Adria Ervejz nisu od juče, pa je kompanija svoje avione prodala lizing kompanijama od kojih ih sada unajmljuje. Sve češće se čuju informacije o mogućim malverzacijama koje su se događale prošlih godina. Tako se spominje i podatak da je u vetar otišlo gotovo 30 miliona evra koliko je do sada investirano u kompaniju, a pitanje je i gde su pare od najma aviona u vreme dok su bili u posedu Adrije. Od Star Alijans je slovenačka kompanija redovno za najam aviona, pre nego su prodati lizing kompanijama, dobijala nekoliko miliona mesečno, ali sve to nije bilo dovoljno da Adria Ervejz izbegne bezizglednu situaciju. Ako avioni i polete nekim čudom, očito Adriju čekaju teški dani u kojima treba da se razjasne mnoge finansijske nejasnoće, pre svega tajni putevi novca preko Švajcarske.


"ER SRBIJA" NUDI REŠENjE

ZBOG privremene obustave saobraćaja "Adrija ervejza", kompanija "Er Srbija" je omogućila putnicima slovenačke vazduhoplovne kompanije da se do željenih aerodroma prevezu po cenama koje su niže od prosečnih za ovaj period godine.

Putnici, kojima je zbog obustave letova "Adrija Ervejza" delimično ili potpuno ugroženo planirano putovanje, imaju mogućnost da iskoriste mrežu "Er Srbije" i prevezu se do gradova u regionu i Evropi, objavljeno je na zvaničnom veb sajtu srpskog nacionalnog avio-prevoznika.

Cena karata, u zavisnosti od destinacije, kreće se počev od 74 evra za povratno putovanje preko Beograda.

U okviru ponude dostupne su i karte u jednom smeru, čija je cena dvostruko niža od cene povratnog putovanja, navodi se u informaciji Er Srbije.