ZAHVALjUJUĆI višku u državnoj kasi od 46,6 milijardi dinara, zaposleni u javnom sektoru dobiće povećanje plata počev od zarade za novembar, a svi penzioneri jednokratnu naknadu od 5.000 dinara. Obezbeđen je novac za pomoć građanima zaduženim u švajcarskim francima, kao i sredstva za kapitalne investicije.

Ovo je suština rebalansa budžeta za 2019. godinu, koji je u formi predloga zakona od srede pred poslanicima srpskog parlamenta.

- Prvi put posle pet godina da radimo rebalans, i to pozitivni rebalans zbog viška prihoda, a ne zbog manjka prihoda, kako su radili neki pre nas - istakao je u sredu ministar finansija Siniša Mali, obrazlažući rebalans budžeta za ovu godinu i dva prateća ekonomska zakona - izmene Zakona o budžetskom sistemu i izmene i dopune Zakona o PDV. Želeli smo da na odgovoran način raspodelimo novac tamo gde je najpotrebnije - na plate, penzije i povećanje kapitalnih investicija, kako bismo omogućili još veće stope rasta naše ekonomije, privlačili nove investicije i otvorili nova radna mesta.

Izmenama i dopunama zakona o budžetu, o kojem se raspravlja, predviđeno je da se do kraja godine potroši višak novca koji je tokom 2019. ostvaren u budžetu u prvih osam meseci ove godine.

- Zahvaljujući dobrim rezultatima i ostvarenom suficitu, možemo da obezbedimo povećanje plata zaposlenima u javnom sektoru, i to počev od 1. novembra, za platu koja se isplaćuje u decembru - naveo je Mali. - Povećanje će ići u rasponu od 8 do 15 odsto, u proseku 9,6 odsto, a želim da vas podsetim da je povećanje za ovu godinu iznosilo u proseku 8 odsto, a za prošlu 8,6 odsto. Medicinske sestre će dobiti najveće povećanje od 15 odsto. Prate ih doktori sa 10 odsto, ustanove kulture sa 10 odsto, a zaposleni u prosveti i predškolstvu sa devet odsto. Toliki će biti porast plata zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite, MUP, Upravi carina, Poreskoj upravi.

Za jednokratnu pomoć penzionerima, u iznosu od 5.000 dinara, iz državne kase biće izdvojeno ukupno 8,5 milijardi dinara. Isplata se očekuje oko 1. decembra.

- Već od 1. januara, kreće i povećanje penzija za naše najstarije sugrađane, po takozvanoj švajcarskoj formuli, koja se vezuje za rast plata i stepen inflacije. U obzir se uzima period od 12 meseci - naveo je ministar finansija. - U ovom trenutku, na osnovu ovih indikatora, očekujemo da će to povećanje od 1. januara biti između 5,1 i 5,5 procenata.

Govoreći o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost, ministar je rekao da stranci mogu da ostvare povraćaj PDV na 6.000 dinara potrošenih u našoj zemlji, umesto dosadašnjih 100 evra, što je upola manji iznos.


PROČITAJTE JOŠ: Siniša Mali: Novac koji smo uštedeli vraćamo građanimaMORAVSKI NA STARTU

DO kraja godine krećemo u izgradnju Moravskog koridora. Ovaj auto-put će biti dužine 112 kilometara, a u svrhu njegove izgradnje će biti izdvojeno dodatnih 12 milijardi dinara - naveo je Siniša Mali. - Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture povećana su sredstva za izgradnju putne infrastrukture i to za realizaciju projekta izgradnje auto-puta E-763, deonica Obrenovac - Ljig, za izgradnju auto-puta E-761, deonica Pojate - Preljina i auto-puta Beograd - Sarajevo.


DRI: REZERVA NA ZAVRŠNI RAČUN

ZAVRŠNI račun budžeta Srbije za 2018. godinu dobio je ocenu "sa rezervom" od Državne revizorske institucije. U izveštaju se, između ostalog, navodi da revizori nisu u mogućnosti da se izjasne o zbirnim finansijskim izveštajima završnog računa budžeta, jer "navedeni izveštaji nisu sačinjeni u skladu sa principima konsolidacije i ne sadrže sve informacije iskazane u finansijskim izveštajima indirektnih korisnika budžeta Republike Srbije". DRI, takođe, nije mogao da potvrdi stanje nefinansijske imovine Republike, pošto su korišćeni nepotpuni podaci Republičke direkcije za imovinu.