DOBAVLjAČI u Srbiji zasada nemaju problem sa plasiranjem robe i naplatom u "Merkatoru S". Čini se i da ne brinu mnogo oko navodnog plana da "Fortenova grupa", naslednica imperije Ivice Todorića, rasparča ovu kompaniju, pa se iz Zagreba upravlja "Merkatorom" koji posluje u Srbiji i BiH, a slovenačkim i dalje u Ljubljani. Nadležni u Srbiji smatraju da razloga za brigu nema i da je svima u interesu da se posluje i radi.

Kako su "Novosti" nedavno pisale, slovenački ministar privrede Zdravko Počivalšek, tražio je od predstavnika "Fortenove" i ruske Sberbanke da dobavljači iz Slovenije snabdevaju njihov "Merkator", bez obzira na to odakle se njime upravlja.


PROČITAJTE JOŠ: Slovenci ne bi da se "Merkatorom" upravlja iz Zagreba

- Komora je u kontaktu sa svim dobavljačima, situaciju pratimo i zasada ne vidimo nikakav problem - rekao je za "Novosti" Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije. - Nama je bitno da se poštuje ono što smo se dogovorili i na tome ćemo i dalje raditi. To je naš posao. Vrlo je važno da se poštuju dobavljači i dogovor koji imamo od samog početka. Prvo smo mi reagovali u Srbiji. Pokazalo se da je taj dijalog koji smo započeli prvih dana bio najbolji primer u čitavom sistemu u regionu kako treba da se radi.

Da ne očekuje neke velike promene, potvrdio nam je i ministar trgovine Rasim Ljajić.

- Ko će biti vlasnik za nas je manje važno - ističe ministar Ljajić. - Na to ne možemo ni da utičemo. Nama je najvažnije da se radi i da se ispunjavaju obaveze prema dobavljačima, zaposlenima i državi. Pratimo dešavanja i zaista nikakve probleme ne očekujemo.


INTERES JE RAD

NIKO nema interes da ne radi. Zasada ide sve normalno i pitanje je da li će ih neko preuzeti ili ne, rekao nam je Miroljub Aleksić, direktor "Alko grupe".