STARI LEDINCI - Zločin kakav se do sada ne pamti zavio je u subotu u crno porodicu Jovanović iz Starih Ledinaca, a žitelje tog pitomog fruškogorskog sela ogorčio i ostavio bez reči. Meštanin Mladen Ogulinac, 52-godišnji radnik u pekari „Merkatora“ u Novom Sadu je, kako su pokazali dosadašnji rezultati istrage, u svojoj kući u Ulici Salvovača 15, najpre najverovatnije silovao, a potom i ugušio osmogodišnju Mariju Jovanović koja je živela u komšiluku, u kući udaljenoj od njegove jedva 200 metara!

Ogulinac se nalazi u bekstvu i pripadnici PU Novi Sad i žandarmerije intenzivno tragaju za njim. On je, prema svedočenju komšija, pre petnaestak godina silovao i jednu meštanku koja je, u međuvremenu, umrla. Zbog toga je jedno vreme proveo u zatvoru, a jedno na psihijatrijskom lečenju.

Zločin se, kako se pretpostavlja, dogodio oko 13 časova, dok su Marijini roditelji Gordana i Slobodan bili na poslu, a nesrećna devojčica i njen tri godine mlađi brat Ognjen ih, sami, čekali u zaključanoj kući.

- Pošto je Mladenova sestra Vesna do pre mesec dana čuvala mališane, on je znao da je ključ od kuće u prozoru, uzeo ga i izveo Mariju koja ga je poznavala, ostavivši dečaka koji je spavao u kući. Videli su ga kako je, preko potočića koji preseca ulicu, vodi prema svom domu - pričaju, još u neverici, ogorčene Ogulinčeve prve komšije.

Telo devojčice je pronađeno kad su joj se roditelji oko 16 časova vratili s posla. Videvši da je nema, alarmirali su policiju, a i sami su zajedno sa komšijama krenuli u potragu, da bi se uskoro suočili sa jezivom stvarnošću.

- Dolazili i kod mene, jer je moja ćerka Jelena išla sa Marijom u školu, pa su mislili da je možda kod nas - kazuje, vidno potresen, Ledinčanin Miroslav Ninković. - Da, znao sam Ogulinca, radili smo nekada zajedno, u kuću mi je dolazio. Pošto u to vreme nisam živeo u Ledincima, pitao sam ga da li je tačno što se po selu priča za prethodno silovanje, ali je on poricao. Kad samo pomislim da se kod moje supruge raspitivao da li nam je ćerka porasla...

U kući Jovanovićevih u subotu sve kao da je zauvek stalo. Sa njima su bile komšije i prijatelji, deca koja su se družila sa malim Jovanovićima, pripadnici policije i sami potreseni užasom koji je zadesio nesrećne ljude..., ali za njihovu tugu nije bilo utehe.

- Nemojte, molim vas, nije prilika za razgovor... - smogao je snage da, na kapiji teško ranjenog doma, izusti jedan od rođaka u crnini, okamenjen od užasa.

Uviđaj na mestu zločina izvršila je Tatjana Đurašković, istražni sudija Višeg suda u Novom Sadu , a telo nesrećne devojčice odneto je na obdukciju u novosadski Institut za sudsku medicinu.

Policija poziva građane da ukoliko imaju informaciju o osumnjičenom da jave na broj: 064/892-40-55.


POSETA

GORDANA i Slobodan Jovanović su, prema pričanju njihovih komšija, Mariju i Ognjena u nedelju nameravali da odvedu kod njenih roditelja u Karavukovo nadomak Odžaka, gde su deca često boravila. Surova igra sudbine je, međutim, ovog puta taj odlazak onemogućila.

MOBILNI

PREMA pričanju komšija, Slobodan je tokom prepodneva malu Mariju i Ognjena pokušavao da dobije na mobilin telefon koji je bio kod njih, ali je on bio isključen.

Pretpostavlja se da ga je, pre nego što je odveo devojčicu, isključio Ogulinac.