MLADEN Ogulinac (52), optužen za silovanje i monstruozno ubistvo osmogodišnje devojčice Marije Jovanović iz Starih Ledinaca, uhapšen je u nedelju oko 13 časova u šumi nedaleko od ovog mesta, posle potrage koja je trajala više od 20 časova. Devojčica je, kako je potvrdila obdukcija u novosadskom Zavodu za sudsku medicinu, silovana i ugušena.

U potrazi za Ogulincem učestvovalo je više od 100 policajaca i žandarma, a na noge se diglo i praktično celo selo, zgroženo zbog zločina kakav se ne pamti, a koji se dogodio u subotu oko 13.00 časova, u Ogulinčevoj u kući Starim Ledincima. Odbeglog zlikovca primetili su meštani u šipražju pored puta, pri pokušaju da se vrati u selo, a uhapsili pripadnici Žandarmerije.

- Kada je ugledao žandarme, počeo je da beži, a kada su ga pristigli pružio je otpor, pa su primenjena sredstva prinude - opisao je trenutke hapšenja pukovnik Bratislav Dikić, komandant Žandarmerije koji je u nedelju bio u Starim Ledincima.

Monstrum iz inače pitomog fruškogorskog sela uhapšen je u čarapama, bez obuće, u iscepanoj beloj majici kratkih rukava i u kratkim pantalonama. Ogorčenje meštana zbog onog što je učinio je bilo toliko da su, kada su ga otkrili, hteli sami da mu presude, ali je to onemogućeno.

Prema dosadašnjim nalazima istrage, Ogulinac je devojčicu u subotu pre podne na prevaru odveo iz njene kuće, dok su joj roditelji Slobodan i Gordana bili na poslu, a petogodišnji brat Ognjen spavao. Pošto ih je, do pre mesec dana, čuvala njegova sestra Vesna, znao je gde je ključ, a Marija nije ništa posumnjala jer ga je poznavala. Odveo ju je do svoje kuće i tu najpre silovao, a onda ugušio. Prema tvrdnjama meštana, u drugom delu kuće je, u to vreme, bila i njegova sestra, koja tu, inače, živi.

Pred tom kućom u nedelju je, sa velikim brojem Ledinčana i pripadnika policije, bio i Marijin otac Slobodan, koji je u njenom dvorištu, u subotu, našao beživotno telo svoje mezimice.

- Proklinjem dan kada sam došao u Ledince, ovde sam samo sagradio grob - prozborio je, slomljenim glasom i ugašenog pogleda, očajni čovek, rodom iz okoline Bačke Topole.

Još je, dodaje, bio na radnom mestu na jednom od gradilišta novosadskog JKP „Put“, kada ga je, u subotu nešto posle dva popodne, nazvala supruga Gordana.

- Nema nam dece, a nema ni ključa na mestu gde ga držimo, kazala mi je, očajna. Pokušao sam da je umirim, rekavši da se možda negde igraju - priča nesrećni otac.

Gordana je, u međuvremenu, uspela da uđe u kuću i pronađe Ognjena, a Slobodan je odmah uzeo taksi i pohitao u Ledince.

- Svi smo krenuli u potragu, Gordana je išla i kod Vesne, sestre ovog monstruma, ali Marije nije bilo. Našao sam je ja u ovom prokletom dvorištu. Nema više moje Make koju sam voleo više nego išta na svetu - kaže, okamenjen, otac devojčice.

Nekoliko stotina metara dalje, u njihovoj kući, zanemelu od bola zatekli smo Marijinu majku Gordanu. Nema reči, samo suze koje ne prestaju da teku...


BRAT I SESTRA

U POTERI za Ogulincem policija je proverila i nekoliko lokacija u Novom Sadu. Tražili su ga i u Futoškoj ulici, gde je inače prijavljen, a iste večeri pretresli su i kuću njegovog brata po majci D.L. u naselju Telep, ali ga ni tamo nisu našli. Vidno uznemiren onim što se dogodilo, D. L. je, kroz plač, kratko rekao: „Ništa ne znam, ništa ne mogu da kažem, ovo je strašno...“. Policija je, inače, privela i sestru osumnjičenog, Vesnu, koja je posle informativnog razgovora puštena. (Lj. P.)

PRED SUDIJOM

OGULINAC je u nedelju po podne, sa vidnim povredama, priveden u zgradu novosadske policije u Ulici Kraljevića Marka, a u ponedeljak bi trebalo da bude izveden pred istražnog sudiju Višeg suda u Novom Sadu.

Novosadska policija u nedelju je potvrdila da je Mladen Ogulinac, pre 15 godina, takođe bio osumnjičen za pokušaj silovanja, ali nije osuđen.

OŠTRE KAZNE

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović istakla je da je, sa stanovišta kaznene politike, učinjeno sve da silovateljima budu izrečene kazne adekvatne učinjenom zločinu.

Ona je podsetila da je Ministarstvo pravde u avgustu prošle godine pooštrilo kazne za takva krivična dela i prvi put u zakon unelo odredbu po kojoj se za njih ne može ublažiti kazna.

Ministarka Malović je podsetila da je nedavno jednom povratniku Viši sud u Beogradu izrekao maksimalnu kaznu predviđenu Krivičnim zakonikom za silovanje od 20 godina zatvora.

HEMIJSKA KASTRACIJA

U Srbiji se za silovanje dobija robija od tri do 12 godina. Ukoliko je, međutim, došlo do teške povrede osobe prilikom napastvovanja, ili je u tome učestvovalo više osoba, na naročito svirep način prema maloletnoj osobi, silovatelj može da dobije od pet do 15 godina zatvora. Ako žrtva ne preživi silovanje ili je siledžija obljubio dete najmanja kazna je od 10 godina.

U pojedinim evropskim zemljama radi se hemijska kastracija silovatelja. Ovu metodu primenjuju Danska, Norveška, Češka, a za ovu kaznu založili su se i predsednik Francuske, kao i ministar državne uprave Italije.

Narodni poslanik Vladan Batić ponovio je u nedelju predlog da se i u Srbiji pooštre kaznene mere i uvede hemijska kastracija za silovatelje i pedofile. (J. Su.)