PRED Višim sudom u Beogradu završena je istraga protiv raščinjenog episkopa raško-prizrenskog Artemija i još troje osumnjičenih za navodne zloupotrebe kojima je oštećena Srpska pravoslavna crkva. Istražni sudija je posle sprovedene istrage predmet dostavio Višem javnom tužilaštvu koje treba da odluči ima li dovoljno elemenata da se protiv njih podigne optužnica.

Istragom su, osim monaha Artemija, obuhvaćeni vlasnik građevinskog preduzeća „Rade Neimar“ Predrag Subotički i Jelena Šubarević, kao i arhimandrit Simeon Vilovski za kojim je raspisana međunarodna poternica.

Protiv Vilovskog i Subotičkog istraga je pokrenuta još u februaru 2010. godine zbog sumnje da su malverzacijama oštetili fond Eparhije za oko 350.000 dinara.

Tužilaštvo je zahtevalo istragu zbog sumnje da su vladika Artemije kao episkop Eparhije raško-prizrenske, Vilovski kao njegov sekretar i ovlašćeni za zastupanje Eparhije, Subotički kao vlasnik eparhijskog centra „Rade Neimar“ i Šubarevićeva kao nadzorni organ od 2007. do kraja januara 2010. u Beogradu „prekoračenjem službenog položaja pribavili korist Subotičkom u iznosu od 1,5 miliona dinara“.