Više tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv bivšeg episkopa raško-prizrenskog Artemija, kao i protiv raščinjenog sveštenika Simeona Vilovskog i direktora Eparhijskog centra „Rade Neimar” Predraa Subotičkog i predstavnika nadzornog organa Jelene Šubarević iz Niša, prenosi B92.

Svi oni se terete da su zloupotrebili položaja odgovornog lica u vezi s raspolaganjem novcem za obnovu manastira na Kosovu u periodu od 2004. do 2009. godine.

Optužnica se bazira na nalazu veštaka koji su utvrdili da radovi obavljeni na rekonstrukciji 17 verskih objekata SPC vrede oko million evra, a da su plaćeni dvostruko više.

Suđenje bi moglo da bude zakazano čim se Viši sud izjasni o odgovorima odbrane na optužnicu, koja se žali da im je ona nejasna, kao i da nisu dobili nalaze veštaka.

Svi optuženi su u istrazi odbacili optužbe, jedino je Vilovski nedostupan domaćem pravosuđu od 2010. godine, kad je uhapšen u Grčkoj, koja je odbila da ga izruči Srbiji.

Protiv Vilovskog i Subotičkog je već podignuta optužnica koja ih tereti za zloupotrebe sa novcem za obnovu verskih objekata na Kosovu od 2004. do 2009. godine i neosnovanu naplatu ukupno oko 350.000 evra iz eparhijske blagajne, za šta je suđenje u toku.