LjUBIŠA Buha Čume, svedok saradnik u postupcima protiv pripadnika "zemunskog klana" osuđen je danas u Trećem osnovnom sudu u Beogradu prvostepeno na dve godine i osam meseci zatvora i novčanu kaznu od 180.000 dinara, zbog tri krivična dela među kojima je i prikrivanje kradenog automobila "ferari". Odlukom suda produžen mu je pritvor u kojem se nalazi od novembra 2015. godine

Ovo je druga prvostepena presuda, pošto je Viši sud zimus ukinuo presudu kojom je bio osuđen na istu kaznu i naložio ponavljanje suđenja. I na ovu, novu odluku, i Buha i tužilaštvo, koje je tražilo pet i po godina zatvora, imaju pravo žalbe Višem sudu.

Buha je pored prikrivanja osuđen i zbog ugrožavanja sigurnosti Milana Ljubenovića, pripadnika obezbeđenja njegove još uvek zakonite supruge, kao i za sprečavanje i ometanje dokazivanja svojoj ženi Ivani Tulović.

Za podstrekavanje vlasnika auto-servisa "Vest" iz Surčina Stevana Petoševića na prikrivanje kupovine kradenog "ferarija" prekucavanjem broja šasije Buha je oslobođen optužbi, kao i Petošević. Čume je takođe oslobođen optužbi za pretnje iz zatvora u Padinskoj skeli svojoj supruzi.

Buha je danas, pre izricanja presude zatražio izuzeće sudije, ali je to odbijeno i zakazano je objavljivanje prvostepene odluke za tačno u podne. Prethodno je ovaj Surčinac pokušao da odloži proces otkazivanjem punomoćja svojim advokatima, ali je sa tim zakasnio pošto je sudija već zaključio glavni pretres.


VREĐAO TUŽIOCA

PRVI osnovni sud u Beogradu osudio je u februaru ove godine Buhu, prvostepenom presudom na godinu i četiri meseca zatvora zbog vređanja tužioca Trećeg osnovnog tužilaštva u drugom postupku prošle godine u sudnici Palate pravde. Istom presudom određena mu je i novčana kazna od 50.000 dinara. Buha je optužen jer je tokom suđenja 18. decembra 2015. godine za postupak u kojem je danas izrečena presuda pred punom sudnicom rekao da je optužni predlog protiv njega iskonstruisan.

Pročitajte još:

* Čumetu pozlilo u sudnici

* Čume ostaje iza rešetaka