VIŠE javno tužilaštvo u Beogradu, posle razmatranja spisa predmeta, ostalo je pri svojim optužbama protiv Dragoslava Kosmajca i još dvojice geodeta kojim ih tereti za zloupotrebe sa zemljištem na Zvezdari. Njima će suđenje biti nastavljeno u februaru, kada se očekuju i završne reči obe strane.

Nakon što je član komisije veštaka Velimir Aleksić na suđenju krajem novembra 2017. potvrdio nalaze građevinskog veštačenja, prema kojem država nikada nije bila vlasnik spornog zemljišta na Zvezdari, tužilaštvo je uzelo spise na razmatranje, a sud je odložio suđenje na neodređeno.


PROČITAJTE JOŠ - Zemljište nije bilo državno

Prema zaključku nalaza veštaka, "katastarska parcela 5000/1 nikada nije bila obuhvaćena aktom o eksproprijaciji", što znači da država nije bila vlasnik zemljišta, pa nije ni oštećena. Suprotno tome, optužnica tereti Kosmajca da je uz pomoć geodeta oštetio državu u vezi sa zemljištem sa parcele 5000/1 na Zvezdari.

Kosmajac je, inače, u toku suđenja dostavio sudu svu dokumentaciju o poreklu vlasništva, a pred sudom su svedočili i prethodni vlasnici od kojih je kupio zemlju. On je na jednom od ranijih suđenja dostavio kopiju plana na osnovu koje tvrdi da parcela 5000/1 nikada nije eksproprisana, kao i uverenje od Republičkog geodetskog zavoda od 31. maja 2017. godine, kojim se konstatuje da na toj parceli nikada nije rađena eksproprijacija zemljišta.

Kosmajac se tereti za krivično delo zloupotreba službenog položaja u podstrekavanju. Geodeta Drago Milidrag je optužen za zloupotrebu službenog položaja, a njegov kolega Milan Rapajić za pomaganje u izvršenju tog dela.

PREKRŠAJ ZA POREZ

PRVI osnovni sud u Beogradu je u maju 2016. godine odbio optužni predlog protiv Dragoslava Kosmajca kojim se teretio za krivično delo poreska utaja, što je Viši sud kasnije i potvrdio. Sud je zaključio da nije izvršio krivično delo, već da je reč o prekršaju.