LjUBIŠA Buha Čume, koji izdržava kaznu u Centralnom zatvoru, našao se na ivici života i smrti početkom januara, kada mu je stalo srce. Zahvaljujući brzoj intervenciji zatvorskih lekara, kako "Novosti" saznaju, on je tada prebačen na Vojnomedicinsku akademiju, gde su lekari uspeli da mu stabilizuju zdravstveno stanje.

Buha je, kako saznajemo, primljen na VMA 5. januara. Dan ranije, on se požalio da ne može da diše i da se umara i na najmanji pokret. Kako mu je bilo sve teže, urađene su potrebne analize, reagovali su zaposleni u zatvorskoj bolnici i on je odmah prebačen na Banjicu. Advokat Ljubiše Buhe, Stefan Jokić potvrdio je, za naš list, da njegov klijent ima velikih problema sa zdravljem.

- Istiniti su navodi, on je bio u veoma lošem stanju - rekao je Jokić. - Hitno su reagovali i ljudi iz zatvorske bolnice, i iz VMA, i spasli mu život. Ovo nije prvi put da ima ovakvih problema. I 2002. godine njemu je stalo srce i morao je da bude hitno hospitalizovan. Međutim, to nije jedini njegov problem sa zdravljem. Moj klijent, inače, hramlje, i prognoze su takve da bi morao hitno da bude operisan. Stanje mu je loše...

Prema nezvaničnim informacijama, Buha je početkom januara ove godine, kada je zadržan na VMA, imao problem s trombom. Lekari su tada, navodno, uspeli da se izbore sa njegovim zdravstvenim problemom, da "razbiju" krvni ugrušak i stabilizuju Buhino stanje.

On je proteklih godina tokom suđenja, u nekoliko navrata, na glavnom pretresu morao da traži pomoć lekara usled problema sa zdravljem i visokim pritiskom.

U decembru prošle godine Ljubiša Buha je pravosnažno osuđen na dve godine i osam meseci zatvora zbog tri krivična dela, među kojima je i "slučaj ferari".

Stefan Jokić / Foto D. Milovanović


- Buha je oglašen krivim zbog krivičnog dela prikrivanje, krivičnog dela sprečavanje i ometanje dokazivanja i krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti, i osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dve godine i osam meseci i na novčanu kaznu u iznosu od 180.000 dinara, koju je dužan da plati u roku od tri meseca od pravnosnažnosti presude. Okrivljenom je izrečena bezbednosna mera zabrane približavanja i komuniciranja sa oštećenima - saopštio je Viši sud u Beogradu krajem prošle godine.

Nekoliko nedelja kasnije, potvrđena je još jedna prvostepena presuda. Buha je osuđen jer je vređao tužioca u drugom postupku koji se vodio protiv njega.

Otpusna lista sa VMA iz januara ove godine


- Okrivljeni Ljubiša Buha je presudom Prvog osnovnog suda u Beogradu, koja je sada postala pravosnažna, oglašen krivim zbog krivičnog dela ometanje pravde, iz člana 336b stav 2 Krivičnog zakonika, u vezi sa članom 30 Krivičnog zakonika, i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i četiri meseca - naveli su tada u Višem sudu.

VMA / Foto Tanjug


"ZEMUNSKI KLAN"

ČUME je, inače, bio prvi svedok saradnik u postupcima protiv "zemunskog klana" i na suđenju za ubistvo premijera Zorana Đinđića. On je dugo imao policijsku zaštitu, ali je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović 2014. godine potvrdio da ga MUP više ne obezbeđuje.