BEOGRAĐANKA Sara Vidak (20) osuđena je u sredu na četiri meseca zatvora zbog napada na sudiju u Crnoj Gori! Kazna joj je izrečena u Osnovnom sudu u Kotoru, pred krivičnim većem sudije Momirke Tešić, zbog krivičnog dela - napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti i nanošenje lake povrede. Ona će se do pravosnažnosti presude, prema odluci suda, nalaziti na slobodi.

Sara Vidak je u sredu po podne napustila podgorički zatvor u Spužu u kome se nalazi od 14. avgusta.

- Presrećna sam! I dalje sam u šoku i ne mogu da poverujem da sam posle 23 dana u pritvoru konačno na slobodi. Trenutno, ne znam ni šta osećam, potrebno mi je malo vremena i da vidim porodicu - rekla je Sara po izlasku iz zatvora.

Pročitajte još: SARA VIDAK TVRDI: Nisam napala sudiju, ona je mene uhvatila za ruku!

Ona je objasnila kako ju je iza rešetaka održala velika podrška najbližih koju je sve vreme imala.

Uhapšena je nakon što se sukobila sa sudijom Jelenom Stanišić u Sudu za prekršaje u Kotoru, gde je došla sa momkom Stevanom Prpom zbog saobraćajnog prekršaja. Sudija je u jednom momentu povikala da je napadnuta, odnosno da joj je Sara zavrtala ruku, pa je reagovalo obezbeđenje i Beograđanka je uhapšena. Posle toga je saslušana u Osnovnom državnom tužilaštvu, a onda i u kotorskom Osnovnom sudu odakle je upućena u zatvor u Spužu na 30 dana.


Zatvor u Spužu gde je Sara bila od 14. avgusta

Kritičan događaj ubrzo je privukao pažnju javnosti. U nekoliko navrata reagovao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić, a o slučaju "Vidak" govorio je i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. Prošlog petka Sara je pred sudom tvrdila da je sudija prema njoj bila neljubazna i da je zapravo ona sama napadnuta.

- Sudija je mene uhvatila za ruku i odgurnula. Zatim sam upozorila sudiju na takvo ponašanje, posle čega je Stanišićeva počela da paniči i viče - preneli su mediji odbranu koju je iznela optužena.


Sudija Jelena Stanišić na suđenju je opet izjavila da joj je Sara Vidak zavrtala ruku,

što su potvrdili i zaposleni u Sudu za prekršaje i obezbeđenje. Advokat studentkinje iz Beograda Srđan Lješković konstatovao je na to "da je očigledno da su se svedoci dogovarali sa sudijom".

Olivera Vidak, Sarina majka rekla je pred sudom da je sudija Stanišić bila neprijatna, odnosno da je napala njenu kćerku. Prema njenim tvrdnjama, Stanišićeva je samu sebe štipala, što je, video njen maloletni sin koji je sedeo u hodniku.

Sarin momak, Stevan Prpa, takođe je dao izjavu. Osim toga, kako se navodi u izveštaju, veštak medicinske struke konstatovao je da su kod Stanišićeve konstatovane ogrebotine i crvenilo u predelu desnog ručnog zgloba što je moglo nastati od stezanja i grebanja noktima, a konstatovana joj je i psihička reakcija na stres.

POSETA ZAŠTITNIKA

DOK je bila u pritvoru, Saru Vidak su posetili i predstavnici institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, kao Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture, a po zamolnici zaštitnika građana Republike Srbije Zorana Pašalića. Njima je Sara Vidak, između ostalog, rekla da je zadovoljna tretmanom i uslovima u zatvoru i da nema primedbi po tom osnovu. Podsetimo, sud je tada odbio jemstvo u iznosu od 10.000 evra koje je ponudila odbrana Beograđanke, koja je priložila i njene pasoš i ličnu kartu.