VIŠE javno tužilaštvo u Kruševcu istražuje prijavljen slučaj silovanja, koji se navodno dogodio u mentalno zaostaloj porodici u selu Donji Katun kod Varvarina. Iza bolničkih rešetaka se našao mentalno oboleli meštanin ovog sela Borivoje S. (60), koga je za krivično delo prijavila njegova rođena sestra Borica S. (64), koja takođe ima mentalnih problema.

Zbog specifičnosti cele situacije, istražni organi su pred pravim izazovom kako bi utvrdili šta se u stvari dogodilo pod krovom ove porodice. Borica je ispričala da je prešla u bratov deo kuće, kako bi se ugrejala, jer njoj nije radio šporet.


ROČITAJTE JOŠ:
Pokušao da siluje četvorogodišnju sestru, prijavio ga rođak!

- Nisam se nadala, napao me je, uplašila sam se -ispričala je i "Novostima" Borica, koja se, prema našim saznanjima, policiji obratila u petak. - Pa, živeli smo lepo pre toga, brinula sam o bratu.

PROČITAJTE JOŠ: Ribar optužen za seksualni napad,probao da lažira svoju smrt

Borivoje, koji je, inače, 100 odsto lišen poslovne sposobnosti, odmah je po prijavi priveden, određena mu je mera zadržavanja do 48 sati i sproveden je u Okružni zatvor u Kruševcu. Kako saznajemo, u Višem javnom tužilaštvu odlučeno je da se uradi psihijatrijsko posmatranje, tako da se očekuje da on bude prebačen u Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu. I lekarski nalaz prijavljenog silovanja biće predmet veštačenja.

- U pratnji policije, pacijentkinja je došla u Dom zdravlja -predočava za "Novosti" dr Jasmina Rakić, direktorka DZ u Varvarinu. - Dežurni doktor je dao vozilo kako bi radi dalje istrage žena bila poslata na Ginekološko odeljenje Opšte bolnice u Kruševcu, jer kod nas petkom ne dežura ginekolog.

Osim da povremeno potegne za flašom, kako saznajemo, Borivoje do sada nije imao sličnih prijava. Od prošle godine, sudskim putem mu je dodeljen staratelj - rođak Radisav S., posle čega je osumnjičeni ostvario prava na tuđu negu i pomoć, a sređena mu je i kuća.

- On je pre toga primao neku pomoć, u to nismo imali uvid, to je uzimala njegova bivša žena, koja je takođe psihijatrijski slučaj - kaže, između ostalog, za "Novosti" staratelj Radisav S. - Verujte da je živeo kao u praistoriji, imao je iskovane daske umesto prozora i neke čerge. Nije imao kupatilo, struju, nije imao zdravstveno osigiranje i nije mogao da se leči. Sve je to sada bilo regulisano.

Kuća u kojoj žive je u katastrofalnom stanju

Borica S. se, za razliku od brata, ostvarila kao roditelj.Ipak, deca su joj odavno bila oduzeta i odrasla su u Domu "Jefimija" u Kruševcu. Sin joj se oženio i živi u Kruševcu, dok je ćerka udata u Ćićevcu. Ima i unuke.

- Njih dvoje celog života žive jedan pored drugog, dok su bili mlađi nikakav incident nije bio prijavljen - priča izvor "Novosti" blizak istrazi. - Brat je bio pod starateljskom zaštitom, a sestra je korisnik socijalnih prava.

Borica S. u dvorištu porodične kuće


MEŠTANI NIŠTA NISU ČULI

U Donjem Katunu mnogi nisu čuli za prijavu silovanja. Čak su Boricu videli u utorak po selu kako šeta i kako kupuje brašno. Pripremala se da proslavi Aranđelovdan. U dvorištu porodične kuće svuda su razbacana posečena stabla, delovi otpada i lom. Ipak, bratov dom zatekli smo zaključan, dok je iz Boričinog sobička kuljao dim.