U NAREDBI za sprovođenje istrage protiv Dejana Jovića (46), zamenika načelnika Trećeg odeljenja beogradske policije, na teret mu se stavlja da je proveravao 16 osoba koje je trebalo da se zaposle u jednoj firmi, nezvanično saznaju “Novosti”. On je navodno učinio uslugu drugu, koji nije želeo da među radnicima ima one sa dosijeom.

Jović je uhapšen zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj, posle čega je priveden u beogradsko Više tužilaštvo i određen mu je pritvor. Ovaj zamenik načelnika odeljenja koje se bavi rasvetljavanjem ubistava i silovanja sumnjiči se da je 1. novembra ove godine policijskom službeniku PS Zvezdara rekao da ne preduzima mere iz svoje nadležnosti prema jednom muškarcu, za kojim je bila raspisana potraga zbog krivičnog dela nasilje u porodici.

PROČITAJTE JOŠ - Inspektor pao jer je pomagao nasilniku?

- Preko svoje lične šifre, koju ima svako od zaposlenih, on je ulazio u JIS (Jedinstveni informacioni sistem MUP) i proveravao podatke za ovih 16 osoba - navodi izvor “Novosti”. - Za svakog je saopštavao da li ima dosije ili je “čist”.

PROČITAJTE JOŠ - Jovićevi lokali i skupoceni satovi pobudili sumnje

Policija je nastavila da istražuje da li je Jović samo u ovim slučajevima neovlašćeno koristio šifru da proveri ljude. Postoje neke indicije da je toga bilo više i sada pokušava da se uđe u trag tim kontaktima.

PS Zvezdara

Prema nezvaničnim saznanjima, Jović je navodno u poslednje vreme značajno uvećao imovinu, što će policija detaljno proveriti sa tužilaštvom. On je, u međuvremenu, postao vlasnik menjačnice u Knez Mihailovoj ulici, kao i jedne pekare na Zelenom vencu. Tokom pretresa njegovog stana pronađeni su brojni skupoceni satovi.

U daljoj istrazi tužilaštvo će da ispita brojne svedoke vezane za Jovićev slučaj. Njemu je određen pritvor zbog mogućnosti da ponovi delo, utiče na svedoke ili pobegne.