BEOGRAD - Pripadnici Uprave carina pronašli su na izlazu graničnog prelaza Batrovci 80.000 evra skrivenih u automobilu italijanskih registarskih tablica, saopšteno je iz Carine.

Prekršaj je otkriven juče u popodnevnim časovima, a automobilom marke "foklsvagen pasat" italijanskih registarskih oznaka, upravljao je 30-godišnji italijanski državljanin koji se iz Bugarske uputio ka Italiji, navodi se u saopštenju.

"U razgovoru sa carinskim službenicima putnik je, predstavivši se kao preduzetnik, rekao da nema ništa da prijavi. Međutim, pregled automobila je pokazao suprotno kada su carinici u instrument-tabli i šupljini kod menjača pronašli svežnjeve sakrivenih novčanica", objašnjavaju carinici.

PROČITAJTE JOŠ - ZAPLENA NA CARINI: Krili 62.000 evra u čarapi

Ukupno je pronađeno 80.000 neprijavljenih evra. "Vozač automobila je naveo da mu je namera bila da novac iz svoje firme u Bugarskoj prenese u Italiju, gde poseduje još jednu kompaniju".

S obzirom na to da putnik iznos novca koji premašuje limit od dozvoljenih 10.000 evra nije prijavio carinicima, niti je posedovao propisanu dokumentaciju koja bi svedočila o njegovom poreklu, vraćena mu je suma od dozvoljenih 10.000 evra, dok je ostatak od 70.000 privremeno zadržan do okončanja prekršajnog postupka.

Na svim graničnim prelazima, dodaje se u saopštenju, istaknuto je dvojezično obaveštenje o tome da je neophodno prijaviti sumu veću od 10.000 evra, kako na ulazu, tako i na izlazu iz zemlje.

"Ukoliko putnik, pak, to ne učini, rizikuje da mu neprijavljeni novac bude privremeno oduzet", kažu u Carini.