SUDSKO veće Višeg suda u Užicu izreklo je najstrožu zakonom propisanu zatvorsku kaznu Ivanu Radovanoviću (37) od 40 godina zatvora, za teško ubistvo nevenčane supruge i majke troje dece Jelene Grbić (38). Zločin se dogodio u Kosjeriću, u noći između 6. i 7. maja prošle godine, kada je osuđeni provalio u dom nesrećne žene koju je prvo tukao, a zatim joj je, dok je nemoćna klečala na podu zadao više smrtonosnih uboda nožem i to naočigled trojice uplakanih, maloletnih sinova.

- Sudsko veće je našlo da je teško ubistvo izvršeno u trenutku kada Radovanovićeva sposobnost rasuđivanja nije bila bitno umanjena. Radovanović je pre ovog događaja već tri puta osuđivan za nasilje u porodici, a svaka od ranijih presuda obuhvata više događaja nasilja i pretnji ubistvom. Nasilje prema Jeleni Grbić bilo je kontinuirano i nije ga bilo samo u periodima kada je Radovanović bio u zatvoru na izdržavanju kazni ili kada je imao izrečenu meru zabrane prilaska žrtvi - stav je Sudskog veća.

Pročitajte još - Samo je rekao: Sad ću vam zaklati majku

Kobne noći, Radovanović je došao do kuće Jelene Grbić u Ulici Vuka Karadžića, u kojoj je ona živela sa sinovima Darkom i Dejanom, i sa trogodišnjim Davorom koji je rođen u vanbračnoj zajednici sa osuđenim. Prvo je pokušao da Jelenu obmane govoreći da je policija na vratima, a kada odgovora nije bilo, razbio je staklo na vratima da bi dohvatio ključ sa unutrašnje strane. Kako je jedan od sinova u strahu za život uklonio ključ, Radovanović je razvalio vrata. Jelenu je zatim tukao šamarima, pesnicama, nogama...

- Zatim je otišao u letnju kuhinju, gde je našao nož sa sečivom od oko 15 centimetara. Prišao je s leđa Jeleni koja je klečala na podu, a zatim joj je povukao glavu, zarivši joj više uboda sečivom u predelu vrata i grudi - piše u presudi.

Jelena Grbić, žrtva Foto Fejsbuk

Radovanović je zatim pobegao, a policija ga je pronašla na tavanu obližnjeg pomoćnog objekta.

U trenutku ubistva, Radovanović je bio u obavezi da se javi na izdržavanje jednogodišnje zatvorske kazne, za raniji slučaj nasilja prema Jeleni Grbić.

Posle krvavog pira osuđenog, trojica Jeleninin sinova ostali su bez roditelja, a dečaci su pretrpeli veliki strah i bili su svedoci svirepog ubistva svoje majke.