OSNOVNI javni tužilac podneo je Osnovnom sudu u Zrenjaninu optužni predlog protiv V. M. (58) i T. M. (60), oboje iz Zrenjanina, koji se terete da su počinili teško krivično delo protiv opšte sigurnosti. Zbog njihovog propusta, smatra tužilaštvo, trinaestogodišnji Miodrag R. se udavio na veštačkom jezeru Peskara u Melencima.

Okrivljenoj V. M., koja je vlasnica i zakonska zastupnica zrenjaninskog preduzeća "Eko gradnja", i T. M., koji je faktički upravljao preduzećem, na teret se stavlja da su tokom 2018. godine, u ataru sela Melenci, na veštačkom jezeru koje se nalazi na potezu "Vinogradi", obavljali radove na rekultivaciji pozajmišta peska. Uporedo sa tim su, bez rešenja nadležnog ministarstva, odnosno organa Autonomne pokrajine, eksploatisali pesak.

PROČITAJTE JOŠ - DETALjI TRAGEDIJE NA KUPALIŠTU KOD ZRENjANINA: Pokušao da spase brata koji se davio, obojica bili neplivači 

Tom prilikom nisu se pridržavali mera zaštite na radu, pa su izazvali opasnost po život ljudi. Oni, naime, nisu obezbedili gradilište, odnosno nisu postavili table sa zabranom i upozorenjem, niti su opasne zone na gradilištu opremili napravama koje sprečavaju pristup neovlašćenim licima.

Usled tog propusta, 31. maja 2018. godine se na pomenutom jezeru u Melencima utopio maloletnik, trinaestogodišnji Miodrag R. iz tog sela. Njegovo beživotno telo pronađeno je istog dana u večernjim časovima, a iz vode su ga izvukli pripadnici ronilačke jedinice Žandarmerije.

On je na kupalište otišao bez znanja roditelja, a sa njim su bili godinu dana mlađi brat Pera i još jedan njihov drugar. Inače, svi su bili neplivači. Roditelji nisu znali da su dečaci otišli na kupanje.

- Ja sam tada bio na poslu, a oni ni majci nisu rekli da idu na Peskaru - jedva je, nakon nesreće, prozborio nesrećni otac Pera. - Bili su uvek zajedno i veoma vezani jedan za drugog. Pera je pod stresom i veoma mu je teško, ne može da priča. Dao je ruku bratu i pokušavao je da ga izvuče, ali nije uspeo. Posle toga je dotrčao kući da kaže majci šta se dogodilo. On ide u peti, a Miodrag je išao u šesti razred. Bio je vrlo dobar učenik.


POZVALI KOMŠIJU U POMOĆ

SVEDOK tragedije bio je i Mileta Bačikin, komšija nesrećne porodice. Njega su meštani, kao izvrsnog plivača, obavestili da se na jezeru dogodila nesreća.

- Zvale su me komšije da odem na Peskaru, jer znaju da se ja tamo često kupam i da sam izvrstan plivač. Međutim, kada sam stigao bilo je već kasno. Plivao sam, ronio, ali telo nisam pronašao - ispričao nam je Mileta. - Ušli su u vodu, a moguće je da su se malo gurkali i da je tako dečak upao.