ČAK četiri i po sata trajao je glavni pretres pred Višim sudom u Kruševcu u slučaju incidenta koji se odigrao uoči opozicionog skupa Saveza za Srbiju u MZ “Rasadnik” 23.novembra prošle godine,kada su povređeni Borko Stefanović u to vreme lider Levice Srbije i aktivista Boban Jovanović, kao i policijski službenik Dejan Palibrk,koji je obezbeđivao okupljanje.

Optuženi za krivično delo nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu, Miloš Šaponjić(38), Marko Živković(30) i Danijel Gmijović(30)negirali su krivično delo, a Šaponjić je negirao i krivično delo -napad na službeno lice.

-Prolazio sam kolima tu, živim nekih 200 metara od tog mesta, video sam gužvu,prepoznao Gmijovića, koji je brat mog dobrog prijatelja i krenuo sam da mu pomognem,bio je u nekom poluklečećem položaju-rekao je u izjavi optuženi Miloš Šaponjić,koji je prvi put rekao i da je na licu mesta video optuženog Živkovića.-Izvlačio sam ga(Gmijovića), imao je oteklinu na licu. Nije hteo da krene sa mnom u hitnu pomoć, na čemu sam instistirao, i odvojili smo se.

Optuženi Marko Živković je ispričao kako se kod MZ “Rasadnik” našao, jer je bio u šetnji sa optuženim Gmijovićem, a da je zajedno sa Šaponjićem izvlačio Gmijovića iz meteža.Svi su negirali da su imali saznanja da se na tom mestu održavao politički skup. Oštećeni Borko Stefanović, međutim, izjavio je pred sudom i u obraćanju novinarima, da je u pitanju bio pokušaj ubistva ili ubistvo u pokušaju,kao i da ima primedbe na definisanje krivičnog dela.

Pred sudom je izjavio kako je video trojicu optuženih kada je prilazio MZ, da je pomislio da su došli na tribinu i da im se obratio rečima “Dobro veče momci,kako ste”. Posle par trenutaka, zadobio je, navodi, udarac u potiljak, usled čega je izgubio svest na oko 30 sekundi. Potom je, iznosi, krenuo da mu pomaže Jovanović, koji je bio u jako teškom stanju.

Pročitajte još: NAPAD NA BORKA STEFANOVIĆA: Optužnica protiv tri osobe

- Optuženi su nastavili da se brane na način da govore da smo se mi sami tukli, a da su oni došli tu da pomognu da se mi sami ne tučemo, što je velika sramota i bruka, ali optuženi ima prava da se brani kako hoće, pa i da laže-rekao je novinarima oštećeni Borko Stefanović, dodajući, između ostalog, da je sramota što su optuženi na slobodi, dok je uzbunjivač Aleksandar Obradović u kućnom pritvoru.

Pred sudijskim većem saslušan je i oštećeni Boban Jovanović koji je izmenio iskaz iz istrage, i sada dodao da je video kako Šaponjić udara Stefanovića, dok je njega, kako tvrdi, povredio Gmijović.Napomenuo je da je tokom istrage izostavio neke stvari, iz straha da se nešto gore ne dogodi njemu ili njegovoj porodici, a napomenuo da je zadobio i tešku povredu vilice i zuba.

-Optuženi su dali odbrane, čuli smo sve oštećene osim Dejana Palibrka, koji će sledećeg puta dati svoj iskaz,to nije bilo moguće danas zbog završetka radnog vremena-rekla je advokat Joavan Vučković-Pejčić, koja brani svu trojicu optuženih.- Oštećeni jeste promenio iskaz, svi ste vi to čuli, sud će oceniti to u sklopu svih ostalih dokaza. Naredno suđenje zakazano je za 3.decembar.

MOTIV NIJE BIO MATERIJALNE PRIRODE

NOVI punomoćnik oštećenih Borka Stefanovića i Bobana Jovanovića, advokat Vladimir Todorić ocenio je posle suđenja da moziv za napad nije bio materijalne prirode.

-Motivaciju za ovaj čin možemo naći jedino u političkoj sferi, a to je ono što ne možemo istražiti optuženjem samo ove trojice-izjavio je advokat Vladimir Todorić.

ADVOKAT IVAN NINIĆ OTKAZAO PUNOMOĆJE

Kako su "Novosti" prenele advokat Ivan Ninić otkazao je punomoćje o zastupanju dvojice oštećenih u slučaju koji se pred Višim sudom u Kruševcu vodi zbog incidenta uoči opozicionog skupa 23. novembra prošle godine.

Kako je za “Novosti” potvrdio Ninić, do otkazivanja punomoćja došlo je iz “profesionalnih razloga”. U podnesku sudu, sada već bivši punomoćnik oštećenih, koji su prošlog novembra zadobili teže i lakše telesne povrede, naveo je da se “zahvaljuje postupajućem zameniku javnog tužioca i predsedniku sudskog veća na profesionalnoj saradnji u dosadašnjem toku postupka.
Advokat Ivan Ninić