Наша највећа мука је Косово и Метохија, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић за Прву телевизију.


Он је рекао да је Приштина вечерашњим усвајањем резолуције о дијалогу "желела да суштински затвори врата дијалогу".


Председникје најавио да ће учествовати у понедељак на седници Савета безбедности, коју је тражила Србија после формирања војске Косова, а одмах после тога у Бриселу ће учествовати на састанку регионалних лидера, који је организовала шефица европске дипломатије Федерика Могерини.

Вучић је то вечерас потврдио и прецизирао да ће састанку у Бриселу, на позив Могерини, учествовати премијери Албаније Еди Рама, БиХ Денис Звиздић и Македоније Зоран Заев, као и три председника, он, Црне Горе Мило Ђукановић и косовски Хашим Тачи.

Они ће у среду, на радној вечери код високе представнице Федерике Могерини, говорити о регионалној сарадњи.

"Идем у Њујорк, па право у Брисел и своју славу ћу да проведем тамо, код Могерини. Чудан позив смо добили - три председника, три премијера. Ваљда је то начин да се некако споје Београд и Приштина, али тема ће бити цео регион, ваљда и ЦЕФТА", рекао је он за ТВ Прва.

Додаје да је дијалог у Бриселу мучење, али да постоје виши циљеви.

"Нико у томе не ужива, али замислите да не одем на тај скуп", рекоа је он.

Он је, на питање водитеља шта је пресек стања, рекао да је то чињеница да Србија у 2018. има раст од 4, 5 одсто, и једна је од најбољих европских землаја по томе, међу пет -шест, да има суфицт у буџету трећу годину за редом.


"Све што радите је да економија буде успешнија и да људи живе боље, људи су још сиромашни, за 5 година то не можете да промените али можете да промените тренд", рекао је он.


Србија има највише страних директних инвестиција, отвара највише фабрија, може да се похвали економским резултатима каквим мало ко може.


Али, остаје највећи проблем Србије, исзакао је, проблем Косова и Метохије.
ВУЧИЋ: КОМПРОМИС ЈЕДИНО РЕШЕЊЕ Председник Србије Александар Вучић каже да је компромис са Приштином једини спас за Србију, али да ни близу нисмо никаквом решењу, нити се о њему тренутно разговара. Он је на питање да ли је тачно тумачење да прекид дијалога одговара и Бриселу и Приштини и Београду и које је то његово решење, јер се у јавности само говори о неком предлогу разграничења, он каже: "Јасно је да за то немамо подршку у земљи, ни да Албанци то неће. Немам ја то решење, не постоји то решење, моје је било да се борим." Али, да треба да га имамо, то мислим, додао је он.

РЕАГОВАО САМ СРЦЕМ НА АМБАСАДОРЕ


Председник Србије Александар Вучић није вечерас хтео да прецизира шта ће, како је најавио, рећи америчком амбасадору у Приштини, и то, како је додао, у лице.


Истакао је једино да је "реаговао срцем".


На питање шта то има да поручи америчком амбасадору на Косову, одговорио да ће то рећи њему у лице, али да је његова реакција била емотивна на неке недипломатске изјаве америчког дипломатског представника.


"То ћу њему да кажем у лице кад га будем видео. Емотивно сам реаговао на његове недипломатске изјаве, као и на изјаве које су директно уперене против интереса Србије, а мој посао је да браним интересе Србије. Не плашим се амбасадора, ниједног, па ни САД", истако је Вучић за ТВ Прва.


Није желео да изнесе детаље, рекавши да би тиме прекршио дипломатске протоколе.


"Реаговао сам срцем", рекао је он.ПРОЧИТАЈТЕ И: ВУЧИЋ О СТАЊУ НА КиМ: Ако нападну север, имамо снаге да одбранимо народ; Захтевамо седницу Савета безбедности и да се све врати у пређашње стањеИЗБЕГАВАЋЕМО ЗАМКЕ И УБУДУЋЕ

Председник Србије Александар Вучић осврнуо се вечерас и на увођење такси од стране Приштине за 100 одсто на производе из централне Србије рекавши да су желели да испровоцирају, али да ће Београд да избегава такве замке и убудуће.

"Такву меру можете да уведете у два случаја, један је да сте сишли с ума, а други је да хоћете да испровоцирате Србију да предузме неке друге мере не би ли ушли и у оружани сукоб", рекао је Вучић на ТВ Прва.

Он је истакао да је Србија успела да избегне такве замке и да ће у томе успети и убудуће.

Приштинске власти подигле су 21. новембра таксе на српске производе за 100 одсто, а Београд након тога није увео контрамере.ВУЧИЋ: СРБИЈА ЋЕ ЗАШТИТИ СВОЈ НАРОД НА КИМ


Председник поновио вечерас да ће Србија заштити свој народ на КиМ од могућих протеривања, погрома и убијања.


Вучић је навео да не жели да говори на који начин ће Срби на КиМ бити заштићени нити о техничким детаљима, али да је суштина да ће они бити заштићени.


Он је за Прву навео да, упркос неким површним тумачењима и теоријама завере које тврде супротно, Србија нема право да уђе на север Косова по Резолуцији 1244, и да улазак српске војске може бити могућ уз дозволу КФОР односно НАТО.


Како каже, ни трупе косовских Албанаца не могу да уђу на север Косова ако не испуне два услова, добијање дозволе од НАТО и српске заједнице на северу, односно представника све четири већински српске општине.


"То се није десило и Србија није могла то да уради", рекао је он и додао да "сви живе у неким теоријама завере које износе на друштвеним мрежама, а ствари су много озбиљније и одговорније".


Вучић каже да је питање војске питање одговорне политике, те истиче да је миран, јер је донео одлуку која је одговорна и права за српски народ.


"У случају напада на српски народ заштитићемо Србе. Нећу да одговорим на питање како, нити да говорим о техничким детаљима, суштина је заштита", подвукао је он.


Он је навео да су Србији савезници сви, без обзира да ли подржавају независност КиМ или војску Косова или не.


"Трудите се да земљу држите у миру, али и да заштитите свој народ, да нема више протеривања, погрома, убијања", навео је он и додао да ће Србија разговарати са КФОР, НАТО и да ће им поручити да "све држе мирно".


"Хоћемо да разговарамо са свима, многи желе компромис и да видимо на шта смо спремни и да видимо шта Албанци желе, јер се након свих мера које су предузели чини да они не желе ништа", казао је он.


Председник Србије навео је да му је премијер привремених косовских институција Рамуш Харадинај једном приликом рекао да их штити САД, те да очекују да Србија "нешто уради" како би Америка имала разлог да реагује и протера све Србе са КиМ.


"Ми то не смемо да дозволимо, да се затре српско семе на КиМ, то је наша политика", закључио је он.НЕ ПОДЛЕЖЕМ ПРИСТИЦИМА СА УЛИЦЕ, НАРОД ПОШТУЈЕМ

Председник поручио вечерас да неће да испуњава захтеве оних за које сматра да су били катастрофални за Србију и који су покрали земљу, али да народ поштује.

Вучић је рекао да неће да подлегне притисцима који долазе са улице, али да је увек спреман да иде на изборе, што је, како каже, најдемократскија форма.

На питање да појасни изјаву да "неће да испуни захтеве" оних који протестују и да их је пет милиона, Вучић је рекао да се извињава ако је то звучало као аргонација, али да је порука била јасна - да су избори, а не улица, једино место где се о политици одлучује.

На питање како коментарише то што део опозиције говори да је све то на Косову, стварање те атмосфере, договор њега и Тачија, он каже да Јеремић и други то говоре зато што полазе од себе и мисле да су сви људи исти.

"Рекао је (Јеремић) да ме неће примити Меркелова, па ме примила за три дана, да ме неће примити Путин, па ме примио и он, да сам са Харадинајем договорио таксе, а Харадинаја нисам никад видео у животу, да ће бити избори 4. новембра, па где су избори?", каже Вучић.

Он додаје да тако може да говори не само неморалан човек, већ човек који мрзи свој народ.

ВУЧИЋ: ШТА БИ ДОБИЛИ ИЗБОРИМА?
Председник Србије Александар Вуцић изјавио је вечерас да то да ли ће бити ванредних избора не зависи од њега, већ од ситуације у земљи и на Косову и Метохији. Он верује и да би СНС на изборима остварила до сада највећу победу, имајући у виду резултате истраживања, упркос тврдњама неких аналитичара и опозиције, али каже: "Ста бисмо тиме добили? То је питање и за моје сараднике...".

"Зашто то говори тај човек и неки други? Зато што полазе од себе, мисле да су сви људи такви", рекао је он.

Навео је да су они заслужни за пресуду МСП о Косову, на основу које између осталог Американци данас кажу да подржавају војску Косова.

"Американци кажу да је Косово независно од 2008, а и МСП је пресудио да та незавинсот није стечена илегалним путем и на основу тога подржавамо формирање војуске Косова. На основуи онога за шта су заслужни Јеремић, Ђилас, Стефановић", додао је он.

Нагласио је да се бори сваког дана и живи за Србију.

ПРОЧИТАЈТЕ И: К: МИТРОВИЦА: Не плашимо се јер је држава уз све нас


"Волели ме или не, надам се да људи то виде", додао је.

Каже да није вређао политичке неистомишљенике и да је говорио о томе да су њихова дела била против Србије.

"Данас ме је Вук Јеремић назвао велеиздајником. Када сам ја то њима говорио? Иако, мислим да су директно радили против свог народа, ту је граница на Јарињу и Брњаку, извлачење питања КиМ из УН, ћутање по питању независности", рекао је Вуцицћ.

Видите шта смо ми све урадили по питању формирања војске, а шта су они урадили 2008. године - ништа, констатовао је Вучић и додао да ће он отићи у Савет безбедности Уједињених нација, а њих, додаје, није интересовао српски народ.

Бивши режим је, каже Вучић, помешао ствари и живи у 90-тим годинама.

"Не разумеју да су се времена променила. Сањате да се врати 1996. година, 1997. година. Сањате и маштате да је Милошевић противник, јер немате своју политику. Србија се опоравља, на добром је путу, није србија богата, богати су Јеремић и Дијлас, али у Србији је све мање сиромашних", рекао је Вуцић.

Рекао је да никог није називао дивљаком већ да су поједини упућивали дивљачке увреде што је, како каже, истина - када једној дами кажете да је лажљива фукса.

Он је поновио да извештаји надлежних органа показују да је било мање људи на протесту него што опозиција каже, али да њему није важно колико их је било, јер је за њега велиак цифра и 3.000 људи, већ је проблем у томе што они који протестују против њега немају идеју.Поновио је да у протесту учествује махом виши средњи слој и истакао да он сваког дана размишља о томе шта би требало да ради још боље.

"Не могу сви да вас воле, имате интересне групе, оне који су пали са власти, оне који имају новац и желе на власт... Али, ја увек размишљам да постоји део људи незадовољних променама и реформара, који желе да ствари изгелдају другачије. О томе размишљам и о томе ћу да размишљам, то је мој посао", рекао је председник.

Поновио је да није иронично говорио о 3.500 људи на протесту, јер бројеви нису битни, већ о томе да они неће урадити ништа, јер немају политику и идеје.

"Морате да имате политику и идеје. Они немају идеју, они су против мене и зато немају капацитет и потенцијал - јер нема идеје. Моје је да препознам шта људима смета и да то исправљамо у будућности", рекао је Вучић.

Додао је да се он, али и партија коју води, мора више посветити људима, посебно онима који имају између 40 и 55 година, јер зна да они имају најмање поверење у њега.

На питање да ли међу оним који протестују има и разочараних гласача СНС, рекао је да увек разочараних, али да СНС има више гласача него пре неколико година.

На констатацију да људи улазе у странку на власти због личног профита, рекао је да СНС има 55 процента подршке.

"Да 55 одсто који подржавају СНС има лични профит? Која је странка имала такву подршку... Не потцењујте и не вређајте те људе, они улазе због идеје", рекао је Вучић.

Упитан да ли је од опозиције добио неки предлог о Косову, он каже да није никад никакав предлог, осим да су против свега.

Додаје да схвата да мора да има више стрпљења и да са мање ароганције реагује и на лоше изјаве.

Кад је реч о људима који су верују у 96 годину, каже да је важно да се види шта им то није пружено у економском, политичком и било ком другом смислу.

"И ту ћемо неке промене морати да доносимо", каже Вучић додајући да и акда странка има подршку од 50 одсто он није задовљан, да увек гледа које су грешке и како би људима могло да буде боље.

ВУЧИЋ: НИКАД НИСАМ ЗВАО ЂИЛАСА У ВЛАДУ

Председник Србије Александар Вучић одбацио је вечерас тврдње једног од оснивача Савеза за Србију Драгана Ђиласа да га је 2016. године звао у Владу Србије.

"Никада га нисам звао да учествује у влади. Последњи пут смо се чули када ме је молио да му помогнем око породичних проблема, али не бих о томе да говорим. За разлику од њега, ја не бих да помињем чланове породице и по томе са разликујемо", рекао је Вучић на ТВ Прва.

На изјаву Ђиласа да би он своје богатство заменио за половину онога што имају он и његов брат, Вучић је рекао да његов брат има стан који је купио на кредит...

"Све што имамо мој брат и ја даћемо, не за половину, него за педесети део онога што има Драган Ђилас, и да позовемо адвокате, да се договоримо, само да нам не муља по Малти, Бугарској и другим сферама своје паре", рекао је Вучић.

Он је рекао да су укупни пословни приходи четири компаније Драгана Ђиласа од 2000. до 2017. године износили 79,4 милијарде динара, односно преко 700 милиона евра, а само у периоду од 2007. до 2012. године 500 милиона евра.

"Који то Србин још има да је толико тога опљачкао и то у време када је био на власти", упитао је Вучић.

Рекао је да његов брат нема ниједну државну функцију и одбацио наводе да је у борду директора Азотаре и Петрохемије.

"Он нема никакве везе. Он има свој посао", рекао је и казао да његов брат није добио ништа од државе.

Како је рекао, његов брат помаже у раду СНС, али је упитао да ли је то забрањено и да ли ту има непотизма.

"Знате зашто им смета? Зато што уђе у кућу сваког домаћина, и каже мој брат је Александар. Хоћу да вас замолим да ми кажете да ли поштујете то што он ради и да ли можете да помогнете у будућности - да подржите његову политику и да гласате за СНС. Попије сок, часицу ракије...вредан је и марљивији је од мене. И то је оно што њима смета. И, као што видите, нема ништа, а сутра ћемо да проверимо да ли је он члан свих тих бордова, не знам чега", рекао је Вучић.

Осврнуо се и на критике да у јавном простору постоји говор мржње уз молбу свима да га не користе и да у томе не учествују.

"Мислим да је највише тих речи изговорено на мој рачун и нека наставе, само немој да наставе против других. То је молба за све људе", рекао је Вучић.

ОСУЂУЈЕМ ПРЕТЊЕ, УВРЕДЕ И ГОВОР МРЖЊЕ

Председник Србије Александар Вучић поновио је вечерас да осуђује увреде и претње које су изнете на рачун новинара.

Он је, међутим, запитао чије је насиље овде родило насиље, и да ли је неко за известавање заслужио увреде, наводећи и да су му увреде на рацун жена биле најодвратније.

Вучић истиче да не може да каже да је срећан тиме шта је и како рекла главна уредница Студија Б ИванаВучићевић Сергеју Трифуновићу у одговор на увреде које је изнео на њен рачун - када је рекла да би му "залепила" шамар.

Наводи да има ћерку и да се не би постидео ако би она то урадила уколико би је неко исто тако увредио, јер сматра да нема горе увреде од тога да жени кажете да је лажљива фукса.

Уверен је да ниједан човек који има ћерку, сестру... не би волео би се тако нешто деси и да би можда и страшније реаговао на такве речи.

На опаску да је осудио нападе на новинарке Студија Б, Смајловић, Матића, али не и на колегу с Прве Ивана Ивановића, каже да апсолутно и то осуђује ако постоје било какве увреде.

Напомиње и да Ивановића не замера на томе што о њему говори.

"Не мислим да је увек све истинито, али му не замерам. Може да ме напада јос оштрије", каже Вучић.