SRBIJA se još dva koraka približila EU. U Luksemburgu je u ponedeljak, na marginama Saveta za spoljne poslove, bila predviđena i Međuvladina konferencija, a na dnevnom redu je bilo otvaranje poglavlja 13, koje tretira ribarstvo i 33, u čijem su opsegu finansijske i budžetske odredbe.

Zemlju predsedavajućeg predstavljala je zamenica bugarskog premijera i ministarka spoljnih poslova Ekatarina Zaharijeva, a Srbiju ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

PROČITAJTE JOŠ: Joksimović: Podška Luksemburga za napredak Srbije; 33 i 13 konkretna i važna poglavlja

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je Srbija imala spremnih pet poglavlja:

- Verujem da je možda moglo da se otvori i više poglavlja, ali gde smo, tu smo. Mi nastavljamo dalje, očekujemo dodatno otvaranje poglavlja do kraja godine.

Premijerka je dodala da Srbija treba da se usmeri na reforme koje treba da implementira:

- Važno je da se sada fokusiramo na stvari koje moramo da uradimo.

JOKSIMOVIĆ: SINERGIJOM BEOGRADA I BRISELA DO ČLANSTVA U EU

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je večeras, nakon osme Međuvladine konferencije o pristupnom procesu Srbije, na kojoj su otvorena dva nova poglavlja, da je nesumnjivo da je Srbija posvećena boljoj budućnosti naših građana i članstvu u EU.

Ona je, na konferenciji za štampu u Luksemburgu, rekla da je jasno da je Srbija, uz sve teškoće koje postoje u EU, koje vidimo i u regionu, gde pokazujemo da želimo da prevaziđemo teret prošlosti, kao i teško sprovođenju unutrašnjih refomi, posvećena svom starteškom cilju.

Prema njenim rečima, neophodna je sinergija, i potrebno je da sarađujemo kao partneri u ispunjavanju našeg dela obaveza, kao i da dobijemo ohrabrenje iz EU.

„Najlakše je slati negativne poruke, biti negativan i dobijati kratkoročne negativne poene. Međutim, svaki mali korak, koliko on bio mali, ali stalan, vodi do velikog cilja“, poručila je ministarka Joksimović.

Ona je ukazala da su nekada okolnosti, kao sada u EU, takve da su druge teme na dnevnom redu koje ne stavljaju u fokus proširenje.

Ocenila je da je Srbija na pravi način iskoristila napore Bugarske da u fokus EU vrati Zapadni Balkan i proširenje, te da je bitno da ostanemo pozitivni, vredni, posvećeni reformama.

„Okolnosti će nam nekada ići na ruku pa ćemo otvarati više poglavlja. Važno je da ne preovladava frustracija, već strateški cilj“, podvukla je Joksimović.

Ona je prenela da je danas Srbija otvorila dva poglavlja – 13 ribarstvo i 33 budžetske i finansijske odredbe.

„To su dva vrlo važna i konkretna poglavlja, posebno poglavlje 33 koje nas sprema da u budućnosti na pravi nacicn učestvujemo u evropskom budžetu i istovremeno da budemo korisnici fondova kada postanemo članica. Zato sada radimo na jačanju administrativnih kapaciteta da možemo na pravi način to da uradimo, da budemo funckonalni član EU“, objasnila je Joksimović.

Pročitajte još - Joksimović: 2025. nije nerealan datum za Srbiju u EU

Osvrnula se na izjavu evropskog komesara Johanesa Hana koji je izneo stav da poglavlje o ribarstvu nije toliko važno za zemlje koje ne izlaze na more, dodajući da u Srbiji ima sve više ljudi koji se bave ribarstvom i sve je više ribnjaka.

„Nama je važno da uredimo na pravi način kvalitet i regulišemo proizvodnju u ovoj oblasti, da budemo konkurentni na tržištu regiona i EU, kao i da možemo da koristimo fondove dostupne za obnavljanje akvakultura“, dodala je ona.

Rekla je da Srbija intenzivno radi na pregovaračkim pozicijama za dodatna poglavlja.

Kada je reč o vladavini prava, ukazala je da su reforme u ovoj oblasti od suštinskog značaja za društvo, jer menjaju pogled na sve.

Joksimović je rekla da je set amandmana koje je Srbija poslala Venecijanskoj komisiji dobio pozitivno mišljenje, i da će, kada stigne formalno odgovor mišljenja, komentari i sugestije biti usvojene i implementirane, te da će se ići dalje u debatu jer je važno da se u to uključi društvo.

Prenela je i da je priprema medijske strategije ponovo pokrenuta uz aktivno učešće misije OEBS u Srbiji, što će dati dodatnu vrednost procesu.

„Mislim da će biti dovoljno elemenata u narednih šest meseci, tokom predsedavanja Austrije EU, koja je takođe Zapadni Balkan stavila među svoje prioritete, da Srbija do kraja godine otvori i druga poglavlja za koje smo tehnički spremni“, naglasila je Joksimović.

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han istakao je da otvaranje dalja dva poglavlja predstavlja dalji napredak Srbije ka članstvu u EU.

On je ukazao da je EU ove godine uložila mnogo u približavanje zemalja Zapadnog Balkana, podsećajući na strategiju proširenja, kao i Samit u Sofiji, te dodao da je današnja međuvladina konferencija dalja demonstracija da je evropska perspektiva Srbije realna.

„Bili smo u mogućnosti da otvorimo dalja poglavlja jer smo uočili značajan napredak“, konstatovao je Han.

Govoreći i poglavlju 13 rekao je da može da potvrdi da je srpska riba odlična i pozvao građane EU da je probaju u Srbiji.

Takođe je dodao da je veoma važno i poglavlje 33 ukazujući da će od napretka koristi imati građani Srbije.

Rekao je da je razgovarano o tri dalja poglavlja, ali da dalji napredak zavisi od napretka u oblasti vladavine prava i od normalizacije odnosa sa Prištinom.

"Srbija mora da ubrza reforme u oblasti vladavine prava“, zatražio je Han.

Isto tako pozvao je Srbiju da usaglasi viznu politiku, koja se, prema njegovim rečima, udaljava od one EU.

„Otvaranje daljih poglavlja se može postići samo ako ima napretka u vladavini prava i normalizaciji odnosa sa Prištinom. Srbija je posvećena napretku u vladavini prava i uveren sam da će tokom predsedavanja Austrije doći do otvaranja novih poglavlja u ovoj godini“, rekao je Han.

Potpredsednica bugarske vlade i ministarka za pravosudnu reformu i spoljne poslove Ekaterina Zaharieva istakla je da je današnjom međuvladinom konferencijom EU pokazala još jednom svoju posvećenost širenju na osnovu zasluga i fer uslova.

Podsetila je da je Bugarska stavila širenje EU na Zapadni Balkan kao prioritet svog predsedavanja, dodajući da je obnovljena evropska perspektiva izneta pre 15 godina u Solunu.

Otvaranje još dva poglavlja, prema njenim rečima, predstavlja veliki korak napred u pristupnom procesu Srbije.

Rekla je da će EU nastaviti da prati napredak Srbije u vladavini prava i u vezi normalizacije odnosa sa Prištinom.

Pohvalila je ministarku Joksimović i njenu posvećenost putu Srbije ka EU, izrazivši uverenje da zbog toga nema sumnje da će pristupni proces biti nastavljen u dobrom pravcu.


HAN: DVA NOVA POGLAVLjA PRIBLIŽAVAJU SRBIJU EU


Komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han kaže da otvaranje dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije znači napredovanje zemlje ka članstvu u EU.

"Današnja Međuvladina konferencija je još jedna demonstracija jake i realne EU perspektive Srbije”, rekao je Han na konferenciji za novinare u Luksemburgu.

Komesar Johanes Han koji je prisustvovao otvaranju poglavlja 33 i 13 u Lukemburgu zahvalio je Srbiji i njenom pregovračkom timu na uspehu, podsetivši da Srbija ima 14 otvorenih poglavlja od kojih su dva privremeno zatvorena.

"To je nešto na čemu morate da budete ponosni”, kazao je Han.

On je dodao da napredak u novootvorenim poglavljima utire put ka bližoj saradnji Srbije i EU u oblasti ribolova i budžetskih i finansijskih odredbi što će, prema njegovim rečima, biti od koristi ne samo procesu pregovora već i poboljšati i život naroda u Srbiji.

”Reforme u ribarstvu osiguraće bolji kvalitet ribe na srpskom tržištu, a pravila na bužetskim odredbama zahtevaju da nacionalni poreski sistem postane predvidljiviji što će na prvom mestu koristiti poreskim obveznicima, a zatim će pomoći Srbiji da se lakše integriše u EU budžetske procedure”, ocenio je Han.

On je poručio da je otvaranje dva poglavlja zasnovano na dostignućima Srbije, a da se još tri poglavlja trenutno nalaze pred Savetom. Han je i ovom prilikom podsetio da će brzina napretka Srbije u pristupnim pregovorima zavisiti od napretka u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

"Srbija mora hitno da ubrza i intenzivira brzinu reformi posebno u oblasti vladavne prva”, naglasio je komesar Han.

Ovom prilikom on je naveo završetak ustavnih reformi koje se odnose na oblast pravosuđa i stanje u oblasti slobode izražavanja kao izazove na kojima Srbija mora da radi.

Han je takođe pozivao Srbiju da preokrene trenutni trend neusklađivanja sa viznom politikom EU.

”Sa jakom opredeljenošću Srbije da ubrza reforme u oblasti vladavine prava ubeđen sam da tokom 2018. godine za vreme austrijskog predsedvanja nova poglavlja mogu biti otvorena”, poručio je Johanes Han.

Komesar Han je posebno insistirao na važnosti informisanja naroda u Srbiji o procesu pristupnja i konkretnim dobrobitima reformi za svakog građanina.

”Da bi postali deo EU porodice zemlje kandidati moraju ne samo da prilagode nacionalno zakonodavstvo EU kriterijumima već i da žive naše zajedničke EU vrednosti i objasne građanima šta je tu interes i dobrobit za njih”, zaključio je Han.