U JANUARU ste rekli - lova u aprilu, od tog obećanja je prošlo godinu dana. Takav komedijaški pristup sa hazarderskim osećajem za rokove i držanje zadate reči, poput tragikomičnih Topalovića u "Maratoncima", imaju u Prištini i Briselu. Samo što su ovde ulog i posledice nesagledivo veći i ozbiljniji od burleske na filmskom platnu.

Reč je o pravim ljudskim životima.

Da komedija oko veoma ozbiljne stvari bude veća, u sedištu Evropske unije su sami postavili rok za izradu nacrta Statuta Zajednice srpskih opština, posle niza godina izbegavanja Prištine da ispuni praktično jedinu obavezu iz dijaloga s Beogradom. Taj rok je istekao proteklog vikenda. I - nikom ništa.

Upravljački tim je saopštio da je spreman da u svakom trenutku posle 4. avgusta, na zahtev Brisela, tekst predstavi odborima za implementaciju i učesnicima dijaloga na visokom nivou. Taj poziv iz sedišta EU još nije stigao.

Štaviše, Upravljački tim nije dobio ni najmanje sugestije, iako bi im to znatno olakšalo rad. A šta je zadatak Brisela nego da olakšava dijalog, što i sami stalno ističu?


Pročitajte još - Zašto su „Gazivode“ najjači srpski adut na Kosmetu


Saznali smo, takođe, da nam se valja dodatno strpeti oko ZSO zbog toga što su svi angažovani na pronalaženju pravno obavezujućeg sporazuma, što znači da će ova obaveza Prištine, po svoj prilici, po treći, jubilarni put ući u jedan dogovor, a da, za sada, još nijednom nije ispunjena.

Kažu nam da sačekamo još mesec dana. Sve će se razjasniti na sledećem sastanku na visokom nivou posle letnje briselske pauze. Samo da posle ne bude - u avgustu prošle godine ste rekli biće sporazum u septembru, a od prvog obećanja je prošlo tačno 2.500 dana.