SRBIJA neće dozvoliti da se histerija koja je u Hrvatskoj zavladala na godišnjicu "Oluje" slomi na malobrojnim Srbima i njihovim političkim predstavnicima u ovoj državi.

Naš državni vrh u utorak je oštro reagovao povodom pritisaka na predsednika Srpskog narodnog veća Milorada Pupovca, od kojeg u Zagrebu traže da se javno ogradi od govora Aleksandra Vučića u Bačkoj Palanci, a u kojem je srpski predsednik poručio da je "Hitler želeo svet bez Jevreja, a Hrvatska državu bez Srba".

Iako zvanični Zagreb najavljuje duboko zahlađenje odnosa na neodređeno vreme, blokadu Srbije na putu ka Briselu, a predsednica Kolinda Grabar Kitarović odbija da dođe u Beograd, iz Srbije i dalje stižu poruke da smo otvoreni za saradnju, ali uz "crvene linije" kad je reč o našim nacionalnim interesima i položaju srpske manjine.


Pročitajte još - Urlici "Za dom spremni" tamo gde su klali Srbe


Na hajku koja je pokrenuta u Hrvatskoj, Vučić poručuje da nije izneo nijednu uvredu, nijedan fašistički pozdrav, za razliku od onog što se dešavalo u Glini, jednom od najvećih stratišta Srba:

- Od razgovora sa onima koji drugačije misle nikad ne bežim, a ko god hoće da dođe u Srbiju dobrodošao je, oni koji to ne žele - ne moraju. Samo molim da se ne vodi hajka na Pupovca, jer mi on nije sugerisao ni jednu jedinu reč. Zamislite kad bismo pozivali Tomislava Žigmanova da nam kaže da li je "Za dom spreman", podržava li prodaju knjiga Pavelića? Hoćemo da se svi Hrvati osećaju dobro, a ne da budu u poziciji u kojoj je preostalih 126.000 Srba od 626.000, koliko ih je bilo pre "Oluje".

I premijerka Ana Brnabić rekla je u utorak da joj "nije jasno šta se dešava u Hrvatskoj i šta radi njihov državni vrh koji hoće da izokrene istinu":

- Moj deda je bio Hrvat i pored te činjenice postala sam predsednica Vlade, što pokazuje koliko je Srbija otvorena. A golman hrvatske reprezentacije ne sme ni da pomene da ima bilo kakvo srpsko poreklo, zamislite tek predsednika Vlade koji ima bilo kakve veze sa Srbijom - navela je Brnabićeva, pokazujući slike Srba ubijenih u Glini.


Pročitajte još - Dačić: Hrvatska mora da se suoči sa prošlošću


Politički analitičar Dragoljub Anđelković kaže za "Novosti" da Hrvati konstantno pokušavaju da od Srba u toj zemlji naprave taoce:

- Nije im dovoljno to što su proterali 250.000 Srba, nego strahovitim pritiscima hoće da istrebe i ovo malo što ih je ostalo. Srbija treba u međunarodnoj zajednici da promoviše izraz "antisrbizam" jer se takva politika vodi u Hrvatskoj.

ŠTA JE UČINjENO ZA HRVATSKU MANjINU

* Raspisan tender za popravku mosta u Monoštoru

* Veće uključivanje Hrvata u pokrajinsku vlast i policiju

* U toku izbor lektora za hrvatski na Novosadskom univerzitetu

* Prošireni obrazovni profili u srednjim školama

* Za rekonstrukciju kuće Bana Jelačića izdvojeno 100.000 evra

* Obnavlja se dom kulture u Tavankutu

* Izdvojena dodatna sredstva za hrvatsku manjinu

* Radi se na obeležavanju mesta stradanja Hrvata u ratovima devedesetih


Brnabićeva sa slikom Srba ubijenih u Glini

DAČIĆ: HRVATI DA SE SUOČI S PROŠLOŠĆU

SRBIJA se suočava sa svojom prošlošću, ali to mora da učini i Hrvatska, umesto što negira svoje zločine prema srpskom narodu - izjavio je u utorak u Veterniku prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić, odgovarajući na navode iz saopštenja hrvatskog MIP da je "pred Srbijom dug put suočavanja s prošlošću".

On je rekao i da Hrvatska mora da prekine relativizaciju zločina počinjenih za vreme Drugog svetskog rata:

- Teško bi se moglo opisati da je neka zemlja u Evropi izvršila denacifikaciju ili defašizaciju a da i dalje u njoj stoje natpisi "Zig hajl". Nažalost, etničko čišćenje se danas u Evropi obeležava samo u Hrvatskoj i nigde više.

(Z. G.)


STREPIMO DA ĆE NOVE SPIRALE SUKOBA UNIŠTITI SVE

KAO što smo i očekivali, i ova godišnjica vojno-policijske akcije "Oluja", koju obeležavaju hrvatski i srpski državni vrh, postala je mesto ponovnog sukobljavanja i svojevrsnog nastavka rata, njegovim različitim interpretacijama i pogledima na njegove posledice.

To je u utorak ocenio predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac, i upozorio da bi međusobne optužbe i spirala sukoba mogle da se prodube i unište sve pozitivno što je dosad postignuto između Beograda i Zagreba:

- Na to Srbi iz Hrvatske i njihovi predstavnici gledaju sa zebnjom i zabrinutošću, jer imamo živo sećanje na strašne posledice rata i teške godine izgradnje mira.

foto Tanjug

Pupovac je rekao da razume svoje sugrađane Hrvate koji su u poređenjima današnje Hrvatske s Hitlerovom Nemačkom prepoznali teške reči i teret koji njima ne bi trebalo da se pripiše zbog istorijskog stradanja koje su Srbi doživeli tokom i posle "Oluje". On je naveo da za to "postoje odgovorni pojedinci, koje ni sud ni javnost nisu osudili, kao što postoje i oni koji su odgovorni za stradanje koje su u ratu doživeli Hrvati.

- Nadam se i da naši sugrađani Hrvati razumeju kako obeležavanje "Oluje", bez svesti o izgnanstvu više od 200.000 Srba, i sa proslavama, kao što je bila ovogodišnja u Glini, mestu istorijskog pogroma Srba u mesnoj crkvi i okolini 1941, u kojoj se gledao i slušao sramotni i strašni pozdrav "Za dom spremni", ne mogu biti nikako tolerisani.