VELIKI politički "incident" zasenio je uspeh juniorske košarkaške reprezentacije Srbije, koja je drugi put zaredom zauzela prvo mesto na Evropskom prvenstvu. Bez konsultacija sa političkim vrhom, mimo zvanične politike i protiv svakog političkog običaja, reprezentativci Crne Gore u Letoniji su radosno skočili iz sedišta, slaveći pobedu vršnjaka iz Srbije.

Ni ovi im nisu ostali dužni. Čim je sudija odsvirao kraj teške utakmice protiv domaćina, zanemarujući zategnute političke odnose, srpski igrači potrčali su Crnogorcima u zagrljaj.

Prkoseći logici krhkog balansa mržnje uspostavljenog u regionalnoj politici, crnogorski reprezentativci tako su uzdrmali temelje državne politike. Nisu uzeli u obzir čak ni to što ih je reprezentacija Srbije, samo nekoliko dana ranije, savladala u grupnom delu takmičenja.


Pročitajte još - SRBIJA PONOVO ŠAMPION: Juniori pobedom protiv domaćina Letonije odbranili evropski tron


Svojom nesmotrenošću poništili su efekte "dobrosusedske" politike Podgorice i u senku bacili veliki napredak, ostvaren prisustvom njihovog predstavnika na proslavi godišnjice hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja", u kojoj je Krajina etnički očišćena.

Ironiju na stranu, zajedničko slavlje srpskih i crnogorskih košarkaša pokazalo je nešto što bi trebalo da bude jasno i očigledno. Pokazalo je koliko su odnosi Srba i Crnogoraca jednostavni kada se svedu na suštinu i kada se prenebregnu političke kalkulacije i uski interesi i pogledi vladajućih elita. A kako to često bude, trebalo nam je to sportsko, košarkaško ogledalo da jasnije sagledamo kako stoje stvari.

Iskrena radost ovih momaka pokazala je da granica između Srbije i Crne Gore nije od onih koje dele, već od onih boljih, koje spajaju. Sve drugo samo je politika.